Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ SFRJ

Otkriveno kako su prodane hrvatske zlatne rezerve

zlato
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
21.05.2015.
u 18:28

Detalje prodaje zlata Vlada RH otkrila je u sklopu odgovora na pitanje saborskog zastupnika Gorana Marića

Raspadom SFRJ, Hrvatska je naslijedila zlatne rezerve koje je Hrvatska narodna banka prodala za vrijeme mandata Željka Rohatinskog, piše Poslovni.hr.

Detalje prodaje zlata Vlada RH otkrila je u sklopu odgovora na pitanje saborskog zastupnika Gorana Marića.

Kako Vlada navodi u pismenom odgovoru, sredinom travnja 2001. godine Republika Hrvatska nakon postignutog sporazuma o podjeli dijela imovine bivše SFRJ, pohranjenog u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), postala je vlasnica 13,127 tona zlata koje je knjiženo je po njegovoj tržišnoj vrijednosti na dan priljeva, tj. 13. lipnja 2001. godine, u iznosu od USD 114,939.321,71, odnosno 272,35 dolara po unci.

"Budući da zlato na gore navedenim računima (po viđenju) ne nosi nikakav prinos, Direkcija za upravljanje međunarodnim pričuvama i deviznom likvidnošću HNB-a kontaktirala je Swiss National Bank, BIS i Bank of England te komercijalne banke (Credit Suisse FB, UBS, Deutsche bank i Rabobank) s namjerom plasiranja zlata u kratkoročne depozite. Kako se tržište depozita zlata nalazi u Londonu, zlato locirano u New Yorku i Bernu premješteno je u London te se zajedno sa zlatom lociranim u Londonu deponiralo kod BIS-a na rok od 2 mjeseca. Na taj je način po dospijeću depozita sve zlato HNB-a trebalo biti locirano u Londonu".

Cijeli članak možete pročitati na portalu Poslovni.hr.

>> Zlatna groznica u Kremlju: Rusija ima više od 1200 tona

>> Više se 
ne isplati krijumčariti zlato iz Slovenije

Komentara 92

LO
lojtra1
18:55 21.05.2015.

Zato je Rohatinski i dobio odlikovanje od "engleza". Uzeti sve zlato od države (naroda) i prodati ga i to još po lošim uvjetima je ravno veleizdaji.

SW
swic
19:10 21.05.2015.

Jesu to oni prodali ? Mislim mi ili oni , zna se ko Komunisti .

AN
anticenzura
19:02 21.05.2015.

Morati ce odgovarati pred najstrozim sudom za sva zlodjela sto su ucinili ovome narodu. Opljackane tone zlata narodu, a vidi koju su fotku stavili u clanku, sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije