Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUDI ZBOG CIA-e

Otkriveno da je francusko selo bilo poludjelo zbog LSD-a u kruhu

Pont-Saint-Esprit
12.03.2010.
u 16:19

Za ludilo koje je 1951. zahvatilo mještane francuskog gradića u pokrajini Gard bila je odgovorna američka CIA, koja im je podmetnula halucinogenu drogu u kruh.

– Ja sam avion – urliknuo je muškarac i skočio kroz prozor s drugoga kata. Polomio je noge, ali se ipak odvukao još pedeset metara. Jedanaestogodišnjak je baku šakama zgrabio za vrat i pokušao je zadaviti. Muškarac je kod liječnika gledao kako mu srce počinje putovati kroz utrobu da bi napokon kroz stopalo iscurilo na pod ordinacije. Bila je to luda 1951. godina u gradiću Point-Saint-Esprit u na jugoistoku Francuske. Mještani i danas te događaje zovu “prokletim kruhom”. Otkrili su da je ludilo zahvatilo svakoga tko ga je jeo, ali ne i zašto. Tek je ovih dana stiglo točno objašnjenje. Novinar istražitelj H. P. Albarelli ml. otkrio je da je to bila operacija specijalaca američke vojske iz Fort Dertricka u Marylandu, a vodila ju je CIA. Zanimljivo, proizvođač psihoaktivne tvari bila je tvornica Sandoz u obližnjoj Švicarskoj.

Albarelli je došao do dokumenata o ludilu u Francuskoj istražujući navodno samoubojstvo CIA-ina kemičara Franka Olsona. Ključni je dokument bio tajni popis Francuza koji su radili za CIA-u. Oni su slasni baguette “obogatili” sastojkom od kojega je barem pet ljudi izgubilo život, a deseci su završili u ludnicama.

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:59 12.03.2010.

\"Tek je ovih dana stiglo točno objašnjenje.\" Dakako, \"ovih dana\" ............. 10.mj. 2009., he,he. Nema veze što je Airbus upravo izgubio ugovor vrijedan $35 mlrd (milijardi !) jer je Pentagon odlučio potpisati s Boeingom. Pa se Evropljani naljutili, a Francuzii naročito. Sad se vadi staro rublje iz ormara, daj šta daš, sve dobro dodje. Pajo Patak dobio zadatak. :o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije