Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 129 GODINA

Otkriveni sudski arhivi iz procesa nakon OK korala

OK koral
26.04.2010.
u 16:12

Transkripti izjava svjedoka i mrtvozorničkih nalaza bili su izgubljeni više od četiri desetljeća, a slučajno su nađeni u pismohrani suda u Bisbeeju u Arizoni.

Slavni obračun kod OK korala trajao je samo trideset sekundi, ali je suđenje nakon tog događaja trajalo trideset dana. I dan-danas se lome koplja oko toga što se točno, i zašto, dogodilo oko tri sata popodne 26. listopada 1881. na praznoj parceli ispred fotografskog dućana Camillusa S. Flya, nedaleko od OK korala, kad su se trojica braće Earp i Doc Holliday sukobili s Clantonovima i McLauryjevima.

Ono što se od prije znalo je da su prema OK koralu krenuli okružni maršal Virgil Earp i njegova mlađa braća Wyatt i Morgan, koje je na brzinu imenovao zamjenicima, kao i Wyattovog prijatelja, tuberkuloznog zubara, kockara i revolveraša Johna H. "Doca" Hollidaya. Druga strana, za koju je gradski šerif Johnny Behan pogrešno tvrdio da ih je razoružao, sastojala se od braće McLaury, Toma i Franka, te braće Clanton, Ikea i Billyja; njihov prijatelj Billy Claiborne otišao je prije pucnjave.

Prvi metak su istodobno opalili Wyatt Earp prema Tomu McLauryju i Billy Clanton prema Wyattu, a nenaoružani Ike Clanton je pobjegao u koral. Pored Ikea, jedino je Wyatt ostao neozlijeđen: braća McLaury i Billy Clanton su ubijeni, Virgil Earp ranjen je u rame, Morgan u nogu, a Docu Hollidayu je metak okrznuo bok.

Kontroverzno suđenje (sudac Wells Spicer bio je kolega Wyatta Earpa u lokalnom ogranku Republikanske stranke) završilo je ocjenom da su Earpovi opravdano postupili, premda je Virgil ukoren zbog "olakog imenovanja zamjenika". Zapisnik s tog suđenja, nedavno nađen u arhivi, zadnji put je bio viđen šezdesetih godina XX. stoljeća kad je fotokopiran, ali zbog tadašnje slabe tehnike i lošeg rukopisa kopije su bile nečitke.

Original zapisnika, premda pripada Tombstonu u okrugu Cochise, bit će nakon kopiranja i transkripcije čuvan u Bisbeeju jer je riječ o iznimno krhkom papiru koji se lomi poput starog čipsa. U zapisniku je, između ostaloga, i svjedočenje Billyja Claibornea, kao i izjave brojnih očevidaca, poput jedne građanke koja je kroz izlog mesnice vidjela kako Doc Holliday na putu prema koralu vadi revolver iz futrole i skriva ga pod kaput.

Cjelokupan sadržaj otkrivenog zapisnika naći će se na internetu i poslužiti kao dragocjen izvor povjesničarima i zanimljivo štivo svim proučavateljima lika i djela Wyatta Earpa, ljubiteljima tzv. earpiane - povijesne grane koja se bavi proučavanjem događaja iz života tog slavnog i kontroverznog lika s Divljeg zapada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije