Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkriveni novi pokušaji prijevare putem e-pošte i malicioznih kodova

Svi korisnici internetskog bankarstva za poslovne korisnike obavezno nakon korištenja internetskog bankarstva trebaju izvaditi pametnu karticu ili USB sigurnosni uređaj iz računala
26. rujna 2014. u 11:11 1 komentara 505 prikaza
internet bankarstvo
Foto: Davor Puklavec/Pixell

Hrvatska udruga banaka upozorava da su u posljednje vrijeme uočili nove pokušaje prijevare u kojima se napadač želi domoći novca vlasnika bankovnih računa, navođenjem na novčane uplate prema krivim računima primatelja.

Napadači se poslovnim subjektima predstavljaju uglavnom telefonski ili e-mailom kao poslovni poduzetnici, nude novu suradnju na novom projektu ili putem lažne e-mail adrese informiraju o promjeni broja računa primatelja s kojima tvrtka već ima neki poslovni odnos ili koristi usluge.

Na temelju tih informacija, predstavnik tvrtke uplaćuje novac na broj računa koji zapravo nije pravi račun primatelja. Vezano za navedene pokušaje prijevare upozorovaju se sve platitelji da pripaze pri plaćanju, posebno ako to čine prvi put ili ako su putem e-maila dobili informaciju o promjeni broja računa primatelja. Predlaže se da u slučaju informacije o promjeni računa, svakako još jednom provjere podatke o primatelju, ako je moguće telefonskim pozivom ili na službenim internetskim stranicama poslovnog subjekta.

Nije na odmet i usporediti e-mail adrese poslovnog subjekta s koje je upućeno upozorenje o promjeni računa s e-mail adresama na službenim internetskim stranicama poslovnog subjekta.

U slučajevima zaraženosti računala malicioznim kodom napadaču je omogućen pristup svim aplikacijama na računalu pa tako i e-mail sustavu korisnika. U tim slučajevima napadač može imati uvid u e-mail adrese vlasnika računala i na osnovu dotadašnje korespondencije može kreirati lažne e-mail adrese poslovnih subjekata s kojima je vlasnik u kontaktu.

Računala se mogu zaraziti na različite načine, primjerice, otvaranjem zaraženih privitaka elektroničkih poruka, otvaranjem linkova s malicioznim kodom na internetu, korištenjem programa za udaljeni nadzor računala, itd. Svakako se preporučuje da vlasnici računala kontinuirano vode brigu o sigurnosti njihovih računala te da angažiraju i dodatnu stručnu IT podršku odmah po otkrivanju prisutnosti malicioznog koda radi sveobuhvatnog pristupa rješavanju uzroka narušavanja sigurnosti njihovih IT sustava.

Za najbolju zaštitu tvrtki od takvih programa u e-bankarstvu, svi korisnici internetskog bankarstva za poslovne korisnike obavezno nakon korištenja internetskog bankarstva trebaju izvaditi pametnu karticu ili USB sigurnosni uređaj iz računala.

>> Otvoreno pismo Fini i javno pitanje HDZ-u: Hoćete li konačno ukinuti Finu?

>> Zbog prijevare s karticama srpski student uhićen u SAD-u

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Avatar spira
    spira:

    samo solarno plaćanje i ništa drugo. Pare na sunce pa onda roba