Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET NA NAJVIŠIM RAZINAMA

Otkriveni detalji susreta austrijskog kancelara i Putina: Spomenuli su i Jugoslaviju

Austrian Chancellor Karl Nehammer holds a news conference in Moscow
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/2
12.04.2022.
u 12:52

Mi pozdravljamo svaki diplomatski napor koji cilja okončanju ratnih događaja u Ukrajini i stvaranju preduvjeta za pregovore između Kijeva i Moskve - poručio je preko svojeg glasnogovornika njemački kancelar Olaf Scholz

I na dan posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera ruska vojska nesmiljenom žestinom nastavlja svoje raketne napade na ukrajinske gradove. Prvo što je austrijski kancelar izjavio nakon jednosatnog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi zvučalo kao bespomoćni mirovni apel.  - Moja najvažnija poruka Vladimiru Putinu je da rat mora prestati jer su u svakom ratu gubitnici i na jednoj i na drugoj strani - poručio je kancelar iz redova narodnjaka (ÖVP) nakon susreta u Putinovoj rezidenciji Novo Ogarjovo zapadno od Moskve, piše DW.

Posjet austrijskog kancelara gledao se s nestrpljenjem i sumnjom ne samo u Beču već i u ostatku svijeta. Austrijski kancelar je naime prvi zapadni državnik koji posjećuje Putina od početka njegove agresije na Ukrajinu, no Nehammerove riječi su uklonile i ono malo očekivanja koja su se polagala u ovaj susret.

- Predsjednik Putin je do grla u ratnoj logici. Svi znakovi ukazuju na daljnju eskalaciju, kaže Nehammer ukazujući pritom na veliku ofenzivu koja se očito sprema u regiji Donbasa. - Ova ofenziva bi mogla biti brutalna, poručio je austrijski kancelar i rekao je kako je sada najvažnije osigurati humanitarne koridore kako bi civili mogli napustiti borbena područja.

REUTERS/Maxim Shemetov Photo: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Istrage poput onih u bivšoj Jugoslaviji

Nehammer je Putinu rekao kako zločini poput onog u Buči, kada su ruske snage, prema svim dosadašnjim pokazateljima, brutalno smaknule na stotine civila, moraju biti procesuirani. Nehammer je rekao kako bi u rasvjetljavanju zločina mogli pomoći Ujedinjeni narodi.

- Postoje primjeri, poput jugoslavenskih ratova da je moguće rasvijetliti ovakve zločine, rekao je Nehammer koji je prije Moskve posjetio Kijev i obližnju Buču gdje se uvjerio u strahote pokolja. Austrijski kancelar je rekao kako za njega nema alternative usprkos svim razlikama u pogledu na situaciju u Ukrajini, razgovarati i s Rusijom.

Austrija kao posrednik

O iznenadnom posjetu Moskvi su bili obaviješteni i Bruxelles i Berlin.

- Mi pozdravljamo svaki diplomatski napor koji cilja okončanju ratnih događaja u Ukrajini i stvaranju preduvjeta za pregovore između Kijeva i Moskve - poručio je preko svojeg glasnogovornika njemački kancelar Olaf Scholz, kojem kod kuće sve češće prigovaraju činjenicu da još nije bio u Kijevu od početka rata, piše DW.

Austrijski mediji se pak pitaju je li baš mala Austrija ta koja bi mogla pridonijeti rješenju jedne od najvećih kriza ovog, još mladog, stoljeća. Mnogi pak upravo austrijsku neutralnost i tradicionalne dobre veze s Kremljem ističu kao aspekte koji bi Beču mogli pomoći da se profilira kao jedan od mogućih posrednika između Kijeva i Moskve.

VIDEO: Neutješna majka oplakuje sina čije su tijelo pronašli u šahtu kraj Kijeva

 

 

Komentara 2

MH
Max.hr
14:09 12.04.2022.

Problem se jednostavno bez žrtava može riješiti Srbe iz Srbije i Republike Srpske preseliti u istočnu Ukrajinu jer vole Ruse a Ukrajince doseliti u Srbiju i RS i to nazvati Nova Ukrajina .Svi narodi na Balkanu bi bili presretni i nastupio bi mir a Rusi dobili koloniju uz sebe.Pitajte Putina jer vjerujem da bi pristao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije