Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolji od ostatka EU

Otkrivena tajna rasta zaposlenosti u Njemačkoj!

Siemens
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2016.
u 09:28

Oko 73 posto njemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 posto više nego 2005. godine.

Njemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Europi, a velikim dijelom to može zahvaliti ubrzanom zapošljavanju žena posljednjih 10 godina, piše Bloomberg

Sa 78 posto zaposlenih žena u dobi od 24 do 64 godine, Njemačka je zauzela drugo mjesto u Europskoj uniji, iza švedskih 80 posto, kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi. Još je važnija činjenica što je stopa zaposlenosti porasla 9 postotnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromijenjena. 

Utrostručen broj mjesta u vrtićima

Oko 73 posto njemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 posto više nego 2005. godine. Država se u velikoj mjeri pobrinula da što više žena može raditi pa je utrostručen broj mjesta u vrtićima.  Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobivaju poslove u kojima se ne radi puno radno vrijeme te se mogu prilagođavati kada će raditi, a nemaju fiksno radno vrijeme. 

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Njemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u Europskoj uniji, uz iznimku žena u Nizozemskoj. Njemačka bi danas trebala objaviti podatke o nezaposlenosti za siječanj, a očekuje se da će se stopa održati na rekordno niskih 6,3 posto. 

>>Nije u pitanju samo standard nego naš opstanak

>>Agencije, naftaši i Sunce imaju veći utjecaj na BDP nego ministri u Vladi

Komentara 21

FI
fixnixx
10:56 02.02.2016.

Nitko se ne pita zašto je porastao postotak zaposlenih žena. Razlog je jednostavan. Uvođenjem brojnih oblika zapošljavanja, prvenstveno na određeno vrijeme, skraćeno vrijeme i slično, nezaposlenost pada. S druge strane sve je manje zaposlenja na stalno. Kao rezultat su prihodi njemačkih obitelji koji nikad nisu bili manji. Izlaz iz tog kapitalističkog vrtloga je da se zaposle i žene kako bi mogli prehraniti obitelj.

BI
Biker
11:05 02.02.2016.

To opce nije istina ,propaganda vecernjeg,zivim u njemackoj pola stoljeca , dolazi nasa sirotinja sa srednjom medicinskom skolom , radi poslove obicnog radnika za 800 - 1100€ ( peru guzice svabima po starackim domovima , ciste za firme koje ihh iznajmljuju za druge firme ) satnica bruto im je 7€ , kad plate stan rezije nemaju za kartu nazad od kuda su dosle pa rade prekovremeno praznike i nedjelje da bi mogle taj novac od prekovremenog usparati... a svabice su sefice il studiraju do penzije ,ako od tog nijeno onda si da napravit dijete od nekog vecinom su to stranci ,pa ju mora otac djeteta uzdrzavat ... stotine takovih primjera ima .....

RI
Rim15
09:35 02.02.2016.

Dali mislis na zapadu ili istocnu Njemacku pusti analize dojdi pa popricaj sa ljudima a ne sa analizom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije