Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AF447 U Atlantiku pronađeno 24 tijela putnika, nagađa se što je uzrok nesreće

Otkriven rep, ali ne i crne kutije

09.06.2009.
u 00:04

Nakon tjedan dana od tragedije zrakoplova Air Francea spasioci su pronašli 24 mrtvia tijela u Atlantiku i jučer veliki dio airbusova repa.

No nema vijesti da je nađena crna kutija. Pronalazak dijela repa tražiteljima će pomoći u potrazi za crnim kutijama što bi trebale rasvijetliti uzrok nesreće leta AF447 koji je prevozio 228 putnika.

Jučer su devet tijela pronašli članovi brazilskih morskih i zračnih snaga, a osam ih je pronašla posada jedne francuske podmornice, oko 1000 kilometara od brazilske obale. Pronađena su i dva kovčega, ruksak s osobnim računalom, sjedalo iz zrakoplova i ostaci krila.

Iako se nagađa o pravim uzrocima pada zrakoplova, oči mnogih uprte su u predstavnike proizvođača, veliki koncern Airbus, koji bi trebalo potvrditi teoriju prema kojoj su tragediju izazvali senzori brzine. Tvrtka je još prije oko godinu dana preporučila svima koji imaju njihove zrakoplove da što prije zamijene senzore, na što su se zrakoplovne kompanije većinom oglušile.

Nekoliko aviokompanija jučer je najavilo da će pričekati službene direktive iz Airbusa prije nego što krenu u prepravke. Prvi čovjek Gulf Aira Bjorn Naf rekao je da će početi čim dobiju službenu preporuku. Sličnim je tonom odgovorio i Akbar al Baker, prvi čovjek Qatar Airwaysa, koji u svom sastavu ima čak 16 zrakoplova tog tipa.

Predstavnici nekih kompanija koje također imaju Airbusove avione naglasili su da još nije trenutak da započnu testiranja senzora brzine jer je to iznimno siguran zrakoplov s kojim nemaju nikakvih problema. Fernando Pinto, izvršni direktor TAP – Air Portugala, prebacio je krivnju na medije naglašavajući da su problem “predimenzionirali” te da se zapravo još ne zna točno jesu li neispravni senzori bili uzrok pada zrakoplova. Zamrzavanje senzora brzine, kako su rekli istražitelji, moglo je dovesti do tragedije, ali to još nije čvrsto dokazano.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije