Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Otkriven novi važan simptom koronavirusa: Studiju su prvi objavili srpski liječnici

"Drive in" testiranje na COVID-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
02.11.2020.
u 16:24

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Tim liječnika s ORL klinike KC Niš ispitivao je utjecaj koronavirusa na sluh i pokazalo se da obolijevanje od COVID-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija utjecaja koronavirusa na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević, dodavši kako je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao utjecaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može napasti i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike, piše N1.

Na osnovu ovih podataka Milisavljević upućuje na to da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko tjedana, a kod nekih i nekoliko mjeseci. Direktor ORL klinike navodi da se tijekom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksametazon, preparat kortikosteroida.

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije o tome kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi stvaraju mikrotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca.

Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kisika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da nitko u svijetu još nije proveo ovoliku sveobuhvatnu studiju utjecaja koronavirusa na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi tematikom ORL-a.

Komentara 6

Avatar GeniKameni
GeniKameni
20:02 02.11.2020.

Ja sam vec neko vrijeme bio uvjeren da nema simptoma koji nije povezan sa slavnim virusom, ali ocito je da ih ima jos... Ali ne bih ja ovdje o simptomima nego o posljedicama. Moram istaknuti jednu od posljedica slavnog virusa koja nas je oslobodila jedne napasti za koju svatko od nas zna otkad zna i za sebe, a to je sezonska gripa. Narode, ako niste znali, od posljedica gripe se vise ne umire... ili vrlo, vrlo rijetko! Sa nekih 650 tisuca godisnje na razinu statisticke pogreske, ako je vjerovati sluzbenim statistikama! Sve te smrti je slavni virus velikodusno preuzeo na sebe, uz neke smrti od drugih bolesti takodjer! Ali mediji samo pumpaju histeriju o stetnim posljedicama slavnog virusa, zanemarujuci cinjenicu da je on istrijebio ostale viruse i u velikoj mjeri smanjio smrtnost od ostalih bolesti. Kad se sve to dobro uzme u obzir, onda slavni virus zasluzuje jedan monumentalni spomenik u znak zahvale, a ne samo "lockdowne", klevetanja i histeriju...

Avatar ВеселинКубурићКанџијаа
ВеселинКубурићКанџијаа
03:15 03.11.2020.

Saljemo to nasima u Cikago...

DU
Deleted user
20:06 02.11.2020.

Samo od početka pandemije uzrokovane novim koronavirusom, u Hrvatskoj je od raka preminulo do 7000 osoba, a posljedice izvanredne situacije u zdravstvenom sustavu u onkologiji se tek očekuju”, navode potpisnici pisma i dodaju: “Istovremeno, Hrvatska je nažalost i jedina članicaa EU koja još nema usvojenu nacionalnu strategiju protiv raka!, dokument koji čekamo već 11 godina, a koji bi na sveobuhvatno i sistematski unaprijedio zdravstvenu skrb i ishode u području onkologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije