Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Otkrivamo što krije tužba Slovenije protiv Hrvatske

22.03.2018.
u 00:00

Slovenija je prošlog tjedna Europskoj komisiji predala tajnu dokumentaciju od stotinjak stranica na kojima su detaljno pobrojili ono što vide problematično u trenutnoj situaciji i dali obrazloženje za svaku od svojih tvrdnji.

Ribarstvo, prostorno planiranje, ponajprije vezano za uređenje tokova rijeka na granici i provođenje mjera protiv poplava te schengenska granica tri su točke na kojima se temelji slovenska pritužba protiv Hrvatske zbog neprimjenjivanja arbitražne odluke, doznaje Večernji list iz izvora u Bruxellesu. Slovenija je prošlog tjedna Europskoj komisiji predala tajnu dokumentaciju od stotinjak stranica na kojima su detaljno pobrojili ono što vide problematično u trenutnoj situaciji i dali obrazloženje za svaku od svojih tvrdnji.

Prva točka – ribarstvo  - uporište nalazi u Uredbi Vijeća (tada) Europske zajednice od 20. prosinca 2002. o očuvanju i održivom iskorištavanju ribolovnih resursa u sklopu Zajedničke ribarstvene politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU i ujedno je jedino mjesto gdje se spominje arbitraža Hrvatske i Slovenije o granici. U toj se točki navodi poseban režim ribolova koji se odnosi na zemljopisno područje definirano kao “12 milja ograničeno na morski prostor pod suverenošću Hrvatske, odnosno Slovenije, koji se nalazi sjeverno od 45 stupnjeva i 10 minuta paralele sjeverne zemljopisne širine uz zapadnu obalu Istre, od vanjskog ruba teritorijalnog mora Hrvatske, gdje ta paralela dodiruje kopno zapadne obale Istre”. 

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Istanbulska konvencija. Plenkovićev dodatak: Ne sadrži rodnu ideologiju i u skladu je s ustavnom definicijom braka

>>Vladimir Šeks na sudu: Jarnjak je spašavao sebe svjedočeći protiv Sanadera

>>Zašto su sve manje. U kilogramu čak 80 srdela, nekad ih je bilo manje od 40

>>Posao od 62,5 milijardi dolara. Bruxelles odobrio spajanje Monsanta i Bayera

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

BF
bf2
21:09 21.03.2018.

Šteta,Slovenci su mi bili simpatični,sve tamo do razdoblja kada su počeli sa onim niskim ucjenama i spletkarenjem koje je EU nemoćno promatrala (valjda im je to bio prvi susret sa balkanštinom),od onda ih baš i ne volim,i mogu samo reći da u širokom luku izbjegavam njihove proizvode na policama trgovina,inače su mi potpuno nebitni.

PU
Pukovnik
20:13 21.03.2018.

Slovenska tužba sadrži točno ono što i sadrži moja WC školjka.

CI
cigo1983
05:36 22.03.2018.

Podsjecaju me na one niskog rasta koji se propinju na prste kad pricaju neku obicnu stvar!!!!Da smo nekom u Eu ili svijetu bitne dvije drzave vec bi oni to rijesili,a ovako nas puste da se glodjemo u svojoj nebitnosti!!!Naravno nasa vodstva to aktivno koriste za skretanje paznje sa bitnih stvari!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije