Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrivamo kako smanjiti troškove postupka ovrhe!

Kod javnobilježničkih ovrha troškovi su za većinu dugova, čija je glavnica do 1000 kuna, od 908 do 931 kune.
07. siječnja 2013. u 11:14 12 komentara 9350 prikaza
'04.07.2012., Zagreb - Berislav Brajan, stanar Miramarske ulice koji ima problem s previsokim racunima za plin. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna FIlic/PIXSELL'

Ponukan podatkom da svaki deseti građanin ima ovrhu te da su troškovi postupka višestruko veći od duga, Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, građanima savjetuje koje troškove mogu pobiti. Kod javnobilježničkih ovrha troškovi su za većinu dugova, čija je glavnica do 1000 kuna, od 908 do 931 kune.

– Ako dužnik u roku od osam dana od primitka rješenja o ovrsi, odnosno u roku od tri dana kod ovrhe temeljem mjenica i čekova, pošalje prigovor u kojem u cijelosti osporava rješenje, automatski će smanjiti troškove ovrhe za 506 kuna – kaže Vidmar. Ostaje mu platiti odvjetnički trošak sastavljanja prijedloga za ovrhu (312 kuna) te troškove javnog bilježnika (75 kuna) i poštarine (od 15 do 37,5 kuna).

Datumi su u gornjem kutu

– Nije točno da je Ministarstvo pravosuđa odobravanjem nove odvjetničke tarife, koja se primjenjuje od 19. prosinca 2012., zaštitila dužnike, već je odvjetničku nagradu u slučaju dužnikova prigovora udvostručila – po staroj tarifi odvjetniku se plaćalo 312,50 kuna, a sad 625 kuna. Time se promiču interesi ovršnog odvjetničkog lobija, poput društva Hanžeković i partneri čija je bruto dobit za 2011. bila 16,4 milijuna kuna i odvjetničkog ureda ministra pravosuđa Orsata Miljenića čija je dobit bila 2,4 milijuna kuna – uvjeren je Vidmar. Upozorava dužnike da na zastaru pazi samo sud, ali jedino ako dužnik istakne zastaru u prigovoru protiv rješenja o ovrsi ili kasnije u parnici pred sudom.

– Rokovi zastare računaju se od datuma dospijeća duga pa do dana kada je prijedlog za ovrhu primljen kod bilježnika. Datum dospijeća naveden je u ispravi temeljem koje je izdano rješenje o ovrsi, a datum primitka u javnobilježničkom prijamnom štambilju u desnom gornjem kutu prvog lista rješenja - kaže Vidmar. Zastarni rokovi za komunalne troškove za stan, telefon i sl. su godinu dana, za komunalne troškove za poslovni prostor, premiju osiguranja, ratu kredita, zakupninu pričuvu tri godine, a za ostale dugove pet godina.

Ušteda od 50 do 90 posto

Vidmar ističe da bi uvođenjem javnih ovršitelja troškovi ovrhe na pokretninama i nekretninama (kojih je naplata putem suda manja od tri posto) bili niži 50 do 70 posto u slučaju neuspješnog posredovanja između dužnika i vjerovnika, odnosno 75 do 90 posto ako je posredovanje uspješno “jer sudjelovanje odvjetnika ne bi bilo potrebno”. Savjetuje da se Hrvatska ugleda na praksu većine europskih zemalja i uvede ovršitelje čime bi se u proračunu uštedjelo 98,7 milijuna kuna godišnje.

>> 'Mnogim građanima prijeti ovrha i potpuno osiromašenje'

1. Uložite prigovor u kojem osporavate r

1. Uložite prigovor u kojem osporavate rješenje bilježnika i smanjit ćete trošak za 506 kn.

2. Provjerite je li nastala zastara i naglasite je u prigovoru ili žalbi sudu jer će je jedino tada sud uzeti u obzir.

3. Savjet Vladi: Uvedite ovršitelje kako bi se troškovi ovrhe na imovini smanjili i 70%.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • serengeTI-jeti:

  Svaki puta kada mi daju savjete da uštedim novce ja nekako uvijek plati duplo. To što sada navodno postaje jevtinije na kraju će biti skuplje. Jedini način za uštedu jeste da sami pišemo žalbe ili da živimo bez dugova( ako ... prikaži još! je to ikako moguće). Ovoj vladi nevjerujm ništa......pa čak i kad DAROVE NOSE...........

 • Avatar lihvar007
  lihvar007:

  Ako se piše prigovor i osporava dugovanje onda se ide u spor s ovrhovoditeljem, tj. odvjetničkim uredom koji je otkupio dugovanje t-mobile ili kome ste već bili dužni. Onda nemate samo troškove zatezne kamate, tog odvjetničkog ureda i javnog bilježnika ... prikaži još! već i troškove suda koje plaća onaj tko izgubi spor- a to ste pogađate upravo Vi :).

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm Kako smanjiti troškove ovrhe? Pa, plačati račune valjda, da i smijeniti večinu direktora javnih službi i kojekakvih holdinga, koji si povečavaju plače u krizi.