Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Otkrivamo – 400 kilograma uranija usred Zagreba

naslovnica 4.9.
Foto: VL
03.09.2015.
u 21:20

Za taj se nuklearni materijal uopće nije znalo – na njega se doslovno nabasalo pri sanaciji tog prostora. Obaviještena je Vlada, a u istragu podrijetla uranija uključene su tajne službe

Gotovo 400 kilograma uranija, koji nije zaveden u službene obvezne evidencije nuklearnog materijala, čuva se bez posebnih sigurnosnih mjera za zaštitu od zračenja i krađe u samom središtu Zagreba, u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Za taj se nuklearni materijal do prije nekoliko tjedana uopće nije znalo – na njega se doslovno nabasalo pri sanaciji tog prostora, potvrdio nam je Mladen Novaković, vlasnik tvrtke Ekoteh dozimetrija, koja je sanirala odlagalište i pripadajući laboratorij.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost odmah je o uraniju obavijestio Vladu, a u istragu otkuda je i kada materijal završio u IRB-u uključile su se i tajne službe.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>Od 1. studenog opet novi Obiteljski zakon

>>Šef HDZ-a složio trećinu Vlade, ni oni s liste ne znaju da su u timu

>>Split šampion turizma 2015.

>>U prilogu Ekran pronađite najraskošniji TV program i pročitajte koje su jedine tri želje Antonije Blaće

>>Zločini koji su potresli Hrvatsku: Ni do danas nije otkriveno tko je ubio vlasnika Montmontaže

>>U rubrici sport pročitajte reakcije na utakmicu Azerbajdžan-Hrvatska

Foto: VLm

Komentara 90

Avatar StudentZG
StudentZG
22:49 03.09.2015.

Začudo, u skladištu nuklearnog otpada su nabasali na nuklearni otpad. Još nam samo treba da netko usred Zagreba naleti na medvjeda - u zoološkom vrtu.

BA
baksi
22:07 03.09.2015.

DAjte novinari postedite nas gluposti

UU
uhljeb u holdingu
22:28 03.09.2015.

Kako se nije znalo, pa prije nekoliko godina bilo je na tv o tome o čemu sada iznenađeni pričate. Ovaj VL stvarno kasni mnogo za svijetom, pa to zna već svaka baba na placu a njima to kao ekskluziva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije