Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MACRONLEAKS

Otkriće koje bi Emmanulela Macrona moglo koštati predsjedničke fotelje

Foto: Reuters
1/6
07.05.2017.
u 17:24

Među tisućama hakiranih dokumenata iz Macrovovog stožera nalaze se i oni na kojima se spominje ime službenika ruske zaštitarske tvrtke Evrika

Unatoč džentlmenskom sporazumu francuskih, pa i mnogih drugih zapadnih medija, zahuktava se afera s elektronskom poštom koju je Wikileaks uoči današnjih izbora hakirao iz računala stožera francuskog predsjedničkog kandidata Emmanulea Marcona. Tako ipak nije moglo proći nezapaženo da je Wikileaks je u svom statusu na Twitteru objavio kako se među hakiranim dokumentima, između ostalog, devet puta spominje ime službenika ruske tvrtke Evrika. 

Na snimku ekrana vidi se tablica s datumima, a posebno se ističe ime izvjesnog Georgija Petroviča Roške.

Wikileaks u svom tweetu ne navodi o kojoj je konkretnoj tvrki riječ. U Rusiji, pa i u nekim drugim državama svijeta, postoji nekoliko kompanija koje se zovu Evrika. Uvidom u njihove djelokrugove rada, logično je pretpostaviti da je riječ o tvrtki koja je, nagađaju to i ruski mediji, dobila licencu ruske federalne službe sigurnosti za rad na zaštiti državnih tajni.

I doista, među ruskim IT tvrtkama postoji Evrika čiji su stalni klijenti i rusko ministarstvo vanjskih poslova, i ministarstvo ekonomskog razvoja, i ministarstvo zdravlja, baš kao i Ruska središnja banka i tamošnja Gospodarska komora.

Podsjetimo, dokumenti koji su u petak procurili na internet nalazili su se u elektroničkoj pošti hakiranoj prije nekoliko tjedana, a riječ je o Macronovim mailovima.  Ti dokumenti pomiješani su s lažnima kako bi "posijali sumnju i dezinformacije", naveo je Marconov izborni stožer, dodavši da je to pokušaj destabilizacije francuskih predsjedničkih izbora nalik onome koji se prošle godine dogodio u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Hoće li ovo curenje podataka imati utjecaja na rezultate francuskih predsjedničkih izbora, saznat će se već danas kasno navečer, kad se očekuju prvi službeni rezultati.

Komentara 6

DU
Deleted user
17:55 07.05.2017.

Tja, kaj se more. Nek' sad Monsiuer Macron pita Klintonku Hilarionku za savjet kaj da napravi.

BA
bakulušić
20:10 07.05.2017.

Čim osjete da je pobjeda upitna, izmišljaju se opravdanja. Ruski hakeri su uvijek dobro opravdanje. Već viđeno!

Avatar mofo
mofo
02:49 08.05.2017.

Wikileaks hakirao jel? Jeste vi uopće pri sebi dok istražujete prije pisanja članaka? Ma ustvari jel uopće itko išta istraži prije ili samo poslušno izvršava naredbe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije