Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija ministru

Otkaz medicinskim tehničarima jer ne daju 300 kuna upisnine?

labos,laboratorij
Reuters/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
28.10.2010.
u 23:28

Moraju uplatiti iznos koji, zbog nepostojanja pravilnika o visini doprinosa, proizvoljno određuje Vijeće Komore.

Oko dvije tisuće radnih terapeuta, sanitarnih inženjera, radioloških i medicinsko-laboratorijskih tehničara moglo bi uskoro ostati bez licence i izgubiti pravo na rad jer odbijaju platiti 300 kuna za upis i potpisati izjavu da se odriču čak 0,8 posto bruto mjesečne plaće za komorski doprinos.

Oni su u veljači uvršteni u novoosnovanu Hrvatsku komoru zdravstvenih radnika a da ih nitko o tome nije pitao.

Bez uplate nema licencije


Žele li zadržati radno mjesto i dobiti licencu, obvezni su uplatiti iznos koji, zbog nepostojanja pravilnika o visini komorskih doprinosa, proizvoljno određuje Vijeće Komore.

– Potpisali smo peticiju i poslali je Komori i Ministarstvu zdravstva, no nitko ne reagira, a rok za uplatu je petak – rekla je inženjerka Tanja Leontić iz KBC-a Zagreb koja je još u srpnju počela prikupljati potpise protiv. Ostale srodne komore, ističe, imaju mnogo manje upisnine, ali i mjesečna davanja.

– Komora medicinskih sestara za upisninu uzima 30 kuna, a za članarinu 0,4% bruto plaće, fizioterapeuti 50 kuna, liječnici samo 0,4% bruto plaće, a Komora medicinskih biokemičara uzima 55 kn na mjesec – objasnila je Katica Rubić, dopredsjednica Udruge citotehnologa, predstavnica potpisnika peticije iz karlovačke bolnice. Osam članova Vijeća komore, za koje članovi ne znaju kada su i kako izabrani, odlučilo je negirati volju većine članstva i nametati proizvoljne iznose.

Udar na plaće

– Osam malih feudalaca dogovorilo se s MZSS-om o osnivanju Komore i “oprostilo” Ministarstvu iznos za osnivanje pa ga sad žele naplatiti iz novčanika članova – istaknula je T. Leontić i pita se kako će takvi ljudi raspolagati s oko tri milijuna kuna koliko će u godini prikupiti od ukupno 4000 članova. Potpisnicima peticije, doznajemo, prijeti se i gubitkom radnog mjesta, a ustanove u kojima su zaposleni već su od HKZR-a dobile dopise da će platiti kaznu budu li radili zaposlenici bez licenci.

– Zašto moramo platiti upisninu u organizaciju u kojoj smo zakonski obvezni biti članovi te kako doprinos od 0,8 posto plaće može biti obvezan kad svaki djelatnik u računovodstvu mora potpisati izjavu da pristaje na mjesečna izdvajanja – upitala je mjerodavne T. Leontić. Iz HKZR-a odgovaraju da djelatnici dižu buku ni zbog čega te da je članstvo obvezno ako žele raditi.

– Iznos članarina i visoku upisninu Vijeće je odredilo jer Komora zbog recesije nije dobila pomoć od MZSS-a za osnivanje, a treba početi s radom – objasnila je predsjednica HKZR-a Jasna Matić iz KB-a “Sestre milosrdnice”. Peticiju su dobili, no bez novca Komora ne može početi s radom. U MZSS-u o peticiji – šute.

Komentara 33

XN
xnet0822
06:01 29.10.2010.

A kako je Milinoviću palo na pamet, da nama penzošima uzima 3 % od mukom zarađene penzije ? Neka nama izvoli lijepo vratiti što je ukrao i neka pusti nas na miru ! Udri po predstavnicima Sabora koji ništa nene rade i po svojoj plaći !

DU
Deleted user
08:01 29.10.2010.

Koliko sam ja informiran, Komora med. sestara i tehničara je na početku umjesto članske iskaznice na adrese članova slala kartice Splitske banke i ponudu za otvaranje računa u toj banci!?

DU
Deleted user
14:04 29.10.2010.

kiki1234 Nije niti uvjet, članstvo u Komori je uvjetovano samo naobrazbom, možeš biti član ali i ne moraš ako nećeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije