Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO SE ZOVE SREĆA

Otišla tijekom praznika u muzej, na kraju je ispalo da joj je to spasilo život

Foto: Google maps/Twitter museum Camera obscura and World of illusions
1/3
23.10.2019.
u 09:53

- Naručila sam se kod doktora i ispostavilo se kako imam rak dojke, srećom u jako ranoj fazi. Bila sam do sada na dvije operacije i morat ću ići na još jednu kako bi spriječili širenje raka - kazala je Britanka

Britanka tvrdi da je otkrila da ima rak dojke nakon što ju je slikala kamera s infracrvenim snimanjem. Bal Gill (41) posjetila je tijekom školskih praznika sa svojom obitelji muzej Camera obscura and World of illusions u Edinburgu gdje ju je snimio jedan od eksponenata - termalna kamera koja omogućuje da ljudi vide infracrvenu mapu svojeg tijela. 

Međutim, Gill je vidjela na svojoj snimci toplinsko područje iznad svoje lijeve dojke koje se nije pojavilo na ničijoj tuđoj snimci. Ponovo je vidjela isto na fotografijama kad ih je doma pregledavala i odlučila se naručiti kod doktora gdje su joj dijagnosticirali rak dojke. Srećom, rak je bio u ranoj fazi, a 41-godišnjakinja je zahvalila muzeju što su joj spasili život. 

Rekla je kako bez te fotografije, nikad ne bi znala da je bolesna. 

Foto: Google maps Screenshot

- Posjetila sam muzej  tijekom školskih praznika u svibnju 2019. godine. Bili smo u dvorcu Edinburgh i izlazeći iz njega vidjeli smo muzej. Dok smo prolazili kroz njega, došli smo do prostorije u kojoj su kamere za infracrveno snimanje. Kao sve obitelji ušli smo, počeli mahati rukama i gledali kako se stvaraju snimke. Tijekom toga vidjela sam kako se stvara crveno toplinsko područje na lijevoj dojci. Pomislili smo kako je to čudno i počeli gledati imaju li to i drugi, no nisi imali - kazala je Bal Gill, piše Metro.

 

Britanka je rekla da je uzela snimku infracrvene termografije njezina tijela i nastavila uživati u izletu. Samo nekoliko dana kasnije vidjela je isto dok je pregledavala fotografije s godišnjeg odmora. Odlučila je googlati što to znači, samo kako bi vidjela puno članaka o raku dojke i infracrvenoj termografiji. 

- Naručila sam se kod doktora i ispostavilo se kako imam rak dojke, srećom u jako ranoj fazi. Bila sam do sada na dvije operacije i morat ću ići na još jednu kako bi spriječili širenje raka. Samo sam željela reći hvala vam. Bez te kamere nikad ne bih znala. Znam da nije tome namijenjena, no za mene to je bio posjet koji mi je promijenio život. - kazala je Bal Gill. 

Generalni menadžer muzeja Camera obscura and World of illusions Andrew Johnson kazao je kako nisu znali da njihova termalna kamera ima potencijal detektirati simptome na takav način. 

- Bili smo uistinu dirnuti kad nas je Bal kotaktirala da podijeli svoju priču s nama. Nevjerojatno je što je Bal primjetila razliku u snimkama i promptno reagirala. Želimo joj sve najbolje u njezinom oporavku i nadamo se kako ćemo se susresti s njom i njezinom obitelji - izjavio je Andrew Johnson. 

Thermografija, nazvana i termalno snimanje, sredstvo je koje koriste onkolozi. Oni koriste posebnu kameru kako bi izmjerili temperaturu kože na površini dojke. 

Video: 8 najutjecajnijih Hrvatica u znanosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije