Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAO

Otišao pogledati građevni materijal i više se nije vratio

14.01.2002.
u 00:00

* Nenad je rekao da su se vratili iz Gorice te je na Savskoj Željko sreo nekog prijatelja. Pozdravio ga je i sjeo u njegov automobil - kaže A. Maurović

ZAGREB - Željko Maurović Ustaša (45) otišao je iz svog stana na Jarunu 10. siječnja i od tada mu se izgubio svaki trag. Visok je 178 centimetara, jake je građe te ima crnu kratko ošišanu kosu i tamne oči. Na sebi je imao sivu vestu na kopčanje, crne hlače i cipele te crnu kožnu jaknu.

Inače, Željko Maurović Ustaša nije nepoznat široj javnosti s obzirom na to da je prezimenjak i rođak legendarnog crtača Andrije Maurovića, autora "Starog mačka", te je bio autor scenografije proslave prve izborne pobjede HDZ-a na Jarunu 1990. godine. Maurović se pojavljivao i na stranicama Crne kronike, i to u listopadu 1999. kada su zbog njega specijalci zablokirali zgradu u kojoj stanuje jer im je netko javio da se zabarikadirao u stanu s taocima te prijeti aktiviranjem bombe.

Spektakularna policijska akcija koja je uzbudila stanovnike Jaruna nije završila slavno jer se na kraju ispostavilo da Maurović uopće nije bio u stanu, a kamoli da je kraj sebe imao taoce. Razgovarajući tada s novinarima, Maurović, koji se u javnosti deklarirao kao ustaša, kazao je da je to napad na njega i glavni ustaški stan te sve se to ne bi dogodilo da nije napisao pismo haaškom sudu u kojem se zauzima za Mladena Naletilića Tutu.

S obzirom na to da je za njim zagrebački Općinski sud bio raspisao tjeralicu zbog iznude, Maurović je 20. listopada 1999., dan nakon spektakularne policijske akcije pritvoren, a prema riječima supruge Ane, u pritvoru je bio devet dana.

- Nakon sve te strke i galame, mi smo nastavili živjeti koliko-toliko normalno. Željko se promijenio, a pogodilo ga je i to što nam je stariji sin nastradao u prometnoj nesreći prije dvije godine. Povukao se u sebe i nigdje nije išao bez mene. Imali smo galeriju i likovnu radionicu na Jarunu, kroz koju je posljednjih nekoliko godina prošlo oko 6000 djece, a tamo smo održavali i kulturne večeri na koje su dolazile poznate osobe. Prije devet mjeseci počeli smo graditi kuću u Mikulićima i Željko je bio sav u tome - drhtavim glasom priča Ana Maurović.

Dodala je da je onog dana kada je Željko nestao otišao iz stana s Nenadom Milankovićem u Veliku Goricu. Od tada ga nije vidjela i zna samo ono što joj je Nenad ispričao.

- Išli su pogledati neki građevni materijal za kuću. Nenad je rekao da su se vratili iz Gorice te je na Savskoj Željko sreo nekog prijatelja. Pozdravio ga je i sjeo u njegov automobil i od tada mu se izgubio svaki trag. Tražila sam ga po svim bolnicama, policijskim postajama, pa čak i u zatvoru, no nigdje ga nema - kazala je A. Maurović.

Obitelj moli sve one koji nešto znaju o Ž. Mauroviću ili su ga negdje vidjeli da se jave na telefone 3832-928 i 3832-988 te na 92.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije