Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskaz vojnih pilota

Otac poginulog sumnja da pilot s Hvara nije bio na Kornatu

kornati,suđenje,zadar (1)
Željko Mršić/PIXSELL
09.05.2012.
u 11:47

Tek kasnije dobili smo više informacija da ima stradalih, a posada prvog helikoptera javila je da ne može sletjeti na Kornat i da im treba pomoć GSS-a, kazao je Ferenc Leš

– Slušamo tirade nepotrebnih podataka, a branite mi da pitam nešto što se uistinu odnosi na Dražena Slavicu jer je Ante Sanader svojedobno u Splitsko-dalmatinskoj županiji radio isto što i Slavica u Šibeniku – rekao je vidno iživciran odvjetnik Čedo Prodanović na suđenju za kornatsku tragediju nakon što se zastupnik optužbe usprotivio pitanju "tko je u županijskoj vatrogasnoj zajednici odgovoran za opremljenost, stručnu osposobljenost vatrogasaca te provjeru jesu li u sastavu maloljetne osobe".

Pitanju Čede Prodanovića prethodio je iskaz splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera koji je svjedočio o zbrinjavanju ranjenih vatrogasaca u splitsku bolnicu Firule. Bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić također je govorio o zbrinjavanju ranjenika, ali u Opću bolnicu Zadar i kasniji transport u Zagreb. Obitelji poginulih zamjeraju bivšem ministru što je netko odlučio da ranjeni vatrogasci najprije idu u zadarsku bolnicu, a ne odmah u Zagreb ili Split.

– Bila je riječ o hitnosti i ispravno je odlučeno da se ranjeni najprije dovezu u Zadar, a takve odluke donose liječnici na mjestu događaja, a ne ministar – rekao je Ljubičić.

Na Županijskom sudu u Zadru iskaze su dali i vojni piloti iz Operativnog središta u Divuljama, odakle se koordinirala akcija gašenja i spašavanja vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007. Brigadir Branko Plazenić sjeća se glasina da se nešto dogodilo na Kornatima, a prvu pravu informaciju donijeli su piloti koji su morali sletjeti u Divulje zbog oštećene gume na helikopteru.

– Nisam sudjelovao u operativnim aktivnostima pa stoga nisam mogao donositi ni odluke – rekao je brigadir, a potom objasnio na koji način crna kutija u helikopteru bilježi podatke te posvjedočio da je tzv. sabkaseta izvađena iz helikoptera. On ju je osobno pogledao i potom je predana policiji, a kome točno, ne sjeća se. Plazenić se ne sjeća točno, ali misli da su pomoć na Kornatu pružala četiri helikoptera. Umirovljeni pukovnik Ferenc Leš, koji je u vrijeme kornatske tragedije bio operativni časnik u Divuljama, tvrdi da su toga dana dva helikoptera gasila požar na Hvaru, nakon čega su upućeni na Kornat, a još jedna letjelica otišla je na Kornat iz Zagreba.

– Nismo odmah znali kakvi su razmjeri požara i nesreće, tek smo od posade prvog helikoptera doznali nešto više i da oni ne mogu sletjeti na Kornat te kako im treba pomoć GSS-a. Da sam to znao ranije, već bi se u prvi helikopter ukrcali pripadnici GSS-a – rekao je, među ostalim, Leš i dodao kako mu je poznato da je toga dana jedan kanader gasio požar u zaleđu Vodica, a njegova je preporuka bila da drugi kanader ostane na Kornatu jer je tamo potrebniji.

Vojni pilot Oto Bartoš, koji je 30. kolovoza 2007. gasio požar na Hvaru, ne sjeća se uopće koliko je helikoptera poslano na Kornat, tvrdi da on toga dana nije tamo bio i da je njegova smjena završila u 14.20 sati. Zastupnik optužbe pročitao mu je službeno izvješće iz MORH-a u kojemu piše da je pilot Bartoš letio do 18.31 sati, na što je on rekao: 

– To nije točno, već sam čuo da se špekulira takvim podacima, što se negativno odrazilo na moje zdravlje pa sam i završio u bolnici. Toga dana oko 13 sati dobio sam upit iz Divulja koliko imam goriva i mogu li otići na Kornat, što sam odbio jer nisam imao dovoljno goriva za let do Kornata – svjedočio je Bartoš, na što je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca, rekao da sumnja da je Bartoš letio samo nepuna tri sata.

Komentara 3

Avatar bodavica
bodavica
14:18 09.05.2012.

Neka mi bilo tko kaže da je za ovako veliku tragediju odgovoran SAMO JEDAN ČOVJEK dok je cijela hijerarhija čista

ZW
zweistein
16:26 09.05.2012.

jedan gospodin ( nisam upamtio ime ) je rekao da se istina na OVOM suđenju ne može doznati jer je ovo suđenje JEDNOM čovjeku, a ne POTRAGA ZA ISTINOM. ( onim što se dogodilo na i oko kornata )

AB
al bundy
20:28 09.05.2012.

meni nije jasno kako to da imamo prezivjelog, a da ne znamo istinu. Zar ispitivanje prezivjelog nije dovoljno da saznamo za istinu sto se dogodilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije