Naslovnica Vijesti Crna kronika

Otac poginulog: Da sam barem ja umjesto sina otišao u nebo!

Petero mladih, od kojih su poginuli djevojka i dva mladića, navodno se vraćalo iz noćnog provoda. Pijani vozač kasnije je prijetio samoubojstvom.
25. travnja 2010. u 08:28 68 komentara 134 prikaza
prometna pag (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/12

Vozač Tonči Stupičić, izvještava policija, osim što je prebrzo vozio, upravljao je pod utjecajem alkohola – imao je 0,85 promila. A vozački ispit, doznajemo u policiji, položio je tek prije mjesec dana. Uvidjevši što je učinio, Tonči Stupičić sa svog je mobitela navodno odmah pozvao policiju i hitnu pomoć, no kada je policija došla na mjesto nesreće, Stupičić je sjeo u policijski automobil, odvezao se njime do kuće, uzeo očevu lovačku pušku te na plaži u Povljani prijetio da će se ubiti.

– Nakon dojave o prometnoj nesreći, na mjesto događaja stigao je policijski službenik koji je unesrećenima pružio hitnu medicinsku pomoć. Za to vrijeme 22-godišnji vozač udaljio se s mjesta nesreće službenim vozilom, u kojem je policajac ostavio ključ u bravi zbog žurnosti postupanja prema unesrećenima, i odvezao se prema mjestu Povljana te je iz kuće uzeo očevu lovačku pušku. Policajci su ga ubrzo zatekli na plaži u Povljani, gdje je prijetio samoubojstvom, ispalivši hitac iz puške u zrak. Na nagovor policajaca i oca predao je pušku, a potom je doveden na kriminalističko istraživanje – navode iz PU zadarske.

Protiv njega će u dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom biti podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće i oduzimanja tuđe pokretne stvari, a po završetku kriminalističke obrade, i nakon triježnjenja u policiji u Pagu, bit će priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

Ozlijeđeni je mladić stabilno

Mještani Povljane, koji su bili u šoku, još uvijek ne mogu vjerovati da su ostali bez svojih mladih sumještana koji su bili rodbinski povezani i jako dobri prijatelji.

Na mjestu strašne nesreće smo zatekli oca teško ozlijeđenog Darija Škode, koji nam je, još izbezumljen od boli, kazao da mu sin do nedjelje ujutro nije ni znao da je izgubio svoje najbolje prijatelje.

– Otišao sam do njega u bolnicu, dobro je, ali još je bio u velikom šoku. Pitao sam ga kako je, ali nije mogao govoriti puno, odgovorio je koliko je mogao – kazao je otac Darija Škode.

Martina Škoda bila je učenica četvrtog razreda Turističko-ugostiteljske škole u Zadru i upravo je danas, kako nam kažu mještani, trebala otići po haljinu za maturalnu zabavu. Pred njenom kućom okupila se mnogobrojna rodbina i prijatelji, no nitko od njih nije bio raspoložen za razgovor.

Majka potresena

Kazali su samo da je Martina bila maturantica kojoj su snovi o fakultetu prekinuti. Njena majka, koja osim nje ima još dva sina, bila je u stanju šoka, a pomoć su joj morali pružati i liječnici.

Poginuli Marin Orlić trebao se oženiti u listopadu, što nam je potvrdio i njegov otac.

– Nisam sposoban ništa govoriti, pokušajte me shvatiti. Volio bih samo da sam umjesto sina ja otišao na nebo – zavapio je otac poginulog Marina Orlića koji ima još jednog sina.

Nedavno se, doznajemo, Marin i zaposlio, a njegova djevojka iz Paga, inače studentica u Rijeci, u nedjelju je trebala doći u Povljanu.

I u kući prerano preminulog Ante Pogorilića prolamali su se bolni jecaji, a i tamo je morala intervenirati hitna pomoć jer je majci pozlilo.

– Ajme, brate moj, kako ćeš sada živjeti bez njega – jecala je sestra Milivoja Pogorilića, Antina oca. Kazala je da vozača koji je njihovu djecu poveo u smrt nitko ne krivi. Milivoj nam je tek rekao da su ga o nesreći došli izvijestiti dečki iz sela.

– Svi su oni bili prijatelji, stalno su bili skupa. Ante mi se javio da ide s prijateljima na piće u mjesto, ali kako su se kafići zatvorili, vjerojatno su krenuli dalje, zabaviti se u Pagu – ispričao nam je potreseni Milivoj Pogorilić.

Iz obitelji Tončija Stupičića, koji je skrivio prometnu nesreću, nisu htjeli ništa govoriti. Općina Povljana proglasit će tri dana žalosti, za svaku žrtvu po jedan dan, a zastave s crnim florom već su spuštene na pola koplja.

Prema riječima Dubravka Pogorilića, predsjednika Općinskog vijeća Povljane, pogreb će najvjerojatnije biti u utorak. Pokopat će ih zajedno u bijelim ljesovima.

Sva tri presudna čimbenika za prometnu t

Sva tri presudna čimbenika za prometnu tragediju na otoku Pagu i prema statističkim podacima MUP-a prednjače kao najčešći uzroci prometnih nesreća. Od 15.730 nesreća sa stradalim osobama, lani je zbog brzine neprimjerene uvjetima na cesti izazvana 5171 nesreća u kojima je 251 osoba poginula, a 7349 je ozlijeđeno. Mladi su vozači (16-24 godine) lani skrivili 3377 nesreća u kojima su poginule 124 osobe, a 5123 su ozlijeđene. Slijede vozači pod utjecajem alkohola, koji su skrivili 3285 nesreća u kojima je poginulo 149 osoba, a 4762 su ozlijeđene. Inače, lani je prometna statistika bila bolja nego godinu prije. U 50.375 nesreća poginulo je 548 osoba, 3905 ih je teško ozlijeđeno, a 18.018 lakše. Tako je prometnih nesreća bilo 5,8 posto manje nego godinu prije, poginulih čak 17,8 posto manje, teško ozlijeđenih 3,2 posto manje, a i lakše ozlijeđenih 2,1 posto manje.

Trend smanjenja broja stradanja u prometu nastavio se i u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani. Naime, nesreća je 13,6 posto manje, ozlijeđenih 20,7 i poginulih 14,3 posto manje. U 9508 nesreća poginule su 83 osobe, 496 ih je teško, a 2769 lakše ozlijeđeno. Iako se to iz medijskih izvještaja baš i ne vidi, ove je godine broj nesreća sa stradalima zbog brzine smanjen 20 posto, alkoholizirani vozači izazvali su 29 posto manje stradanja, a mladi vozači 30 posto manje takvih nesreća. (maj)

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • knjižničarka:

    O ne, još jedan oltarolizac se javno hvali kako već 43 godina vozi pijan... Pih.

  • pumbica:

    Roditelji zar sada vidite?Ono moj sin mora imati auto.I evo što se događa.I slažem se s tim koji kaže da noćne klubove treba zatvoriti.Ili da rade samo do jedanest sati....

  • Augustiner:

    Mladi nikako da shvate da nisu besmrtni!!!