Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napad medvjeda

Otac napadnutog mladića: Bilo je strašno, sva odjeća bila je krvava

Josip Ulmer (1)
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
30.08.2012.
u 11:22

Rijetko nasrnu na ljude. U pravilu susret s njima ne znači i napad. Kada životinja nema osjećaj da se mora braniti, sve prođe u najboljem redu, kaže Antun Štemberger, šef lovačkog društva Zec

Uobičajena šetnja sa psom mogla je Igora Ulmera iz Klane pokraj Rijeke stajati života. Kad je u utorak oko 10 sati krenuo prema šumskom predjelu Lisca, 200-tinjak metara od ceste naišao je na medvjedicu i njezino mladunče.

Tri napada medvjeda

Divlja je životinja odmah krenula prema njemu, no omeo ju je Igorov pas Bobi, što je 28-godišnjem mladiću dalo vremena da se popne na stablo. Medvjedica je krenula prema njemu, a Igor se pokušao obraniti udarajući je nogom. Ipak, uspjela ga je zgrabiti i srušiti na tlo, a potom je skočila na njega i počela ga grebati i gristi. Igoru je u tom trenutku pomogao pas, koji se uhvatio u koštac s medvjedicom i dao mu vremena da uhvati priliku za bijeg. Tako izgrizen Igor se dokopao ceste, gdje je zaustavio automobil koji je, na sreću, baš u tom trenutku naišao. Vozač ga je hitno prevezao do roditeljske kuće u Klani. Zaprepašteni otac Josip odmah je odvezao Igora do riječke bolnice.

– Bilo je strašno, sva mu je odjeća bila poderana, oblivena krvlju, Igor je bio izmoren i u šoku – kazao je Josip Ulmer. Zbog ugriznih rana prsnog koša, trbuha i ekstremiteta mladić je istoga dana operiran i na terapiji je antibioticima.

Jučer je njegovo stanje bilo dobro, a rane nisu pokazivale nikakve znakove infekcije – potvrdio nam je prof.dr. Hrvoje Štalekar, pročelnik Odjela traumatologije KBC Sušak. U zadnje dvije godine, kazao nam je dr. Štalekar, upravo se na Odjelu traumatologije KBC-a Sušak od posljedica napada medvjeda liječilo troje ljudi. Naime, uz taj posljednji slučaj, na širem riječkom području, u lovištu kojim gospodari LD Lisjak, prije godinu i pol dana medvjed je napao lovca i teško ga ozlijedio, a u riječkoj je bolnici završio i muškarac kojega je medvjed napao u Lici. Predsjednik Lovačkog društva Zec Klana Antun Štemberger objašnjava kako ljudi uglavnom pričaju da viđaju medvjede, ali uglavnom u prirodi.

– I ovaj se napad nije dogodio blizu kuća. Medvjedi su prisutni, viđamo ih, nema nikakvih kritičnih situacija. Mi njima ne gospodarimo, oni su, kako mi velimo, u vlasništvu RH. U ovom je slučaju, pretpostavljam, medvjedica branila svoje mlado, jer u pravilu susret s njima ne znači i napad. Kada životinja nema osjećaj da se mora braniti, sve prođe u najboljem redu. Čovjek se u prirodi mora kretati nešto glasnije da bi se medvjed na vrijeme sklonio. U prirodi se treba znati ponašati – kazao nam je Štemberger, koji pretpostavlja da je divlje životinje i suša moguće približila kućama, no tvrdi da medvjedi u naselja ne dolaze.

Jedan udarac skida glavu

Štemberger dodaje kako je medvjed dovoljno snažan da čovjeku jednim udarcem “otkine” glavu. Na vijest o ovome napadu Ivan Crnković Pavenka, voditelj utočišta za medvjede u Kuterevu, ostao je, kazao nam je, zaprepašten, no zbog nepoznavanja okolnosti nije ga želio komentirati.

– Treba o tome raspravljati. Žao mi je, to je dokaz da imamo problem u našem odnosu s medvjedom. Nismo više u balansu, previše mu odnosimo, a malo pridonosimo. Ako vidimo medvjeda, to je već dokaz da se krivo ponašamo. Dio smo divljine, tu se čovjek sve više širi i aktivan je – kaže Crnković.

Ključne riječi

Komentara 14

IU
idriz ujdurovic
11:34 30.08.2012.

Daj ne lupetaj, imao sam susreta s medjevom i medvjedicama barem 30 puta u zadnjih 10 godina. Nikad nisam imao problema, imam psa, ne vodim ga sa sobom upravo zbog ovakivh situacija. Ja se primirim i medo ode, a pas moze napraviti sranje. A ti bi jado ubio medvjedicu koja ima mlado, svaka cast.

OB
-obrisani-
11:36 30.08.2012.

Britanija ili Nizozemska su zasigurno jako siromašne zemlje kad nemaju medvjede, vukove, zmije, itd. itd. Mi iz ureda u Zagrebu štitimo sve i svašta ali treba živjeti........

AU
autoritet
11:27 30.08.2012.

Ako je napao jednom, napast će opet Taj medvjed mora biti ustrijeljen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije