Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanka Marinković:

Otac mi je umro nakon ispitivanja, milicajci su ga izbacili kroz prozor

'04.02.2013.,Tovarnik - Stanka Marinkovic vec deset godina bezuspjesno apelira na Ministarstvo branitelja da eshumiraju tjelo njezinog oca koji je ubijen u ratu, a pokopan je u Srbiji nedaleko od Sida
Goran Ferbežar/PIXSELL
06.02.2013.
u 13:13

Ministar Matić: Samo neka se obitelj još malo strpi, već se pregovara sa srpskom stranom o novim ekshumacijama

Stanka Marinković već deset godina traži od Ministarstva branitelja i Uprave za zatočene i nestale ekshumaciju posmrtnih ostataka oca koji je u jesen 1991. odveden iz Tovarnika na ispitivanje u Šid u Srbiji gdje je ubijen i u susjednom selu Gibarcu pokopan na mjesnom groblju. Kada je odveden u Šid, Đuro je imao 78 godina i nije bio uključen u obranu.

– Majku i oca s ostalim Tovarničanima odveli su 25. rujna. Prvo su bili na Vašarištu u Šidu. Moje su roditelje ispitivali gdje su im djeca jer sestra i ja smo bili u Zagrebu, a brat u Rijeci. Sve što znamo o tom događaju doznali smo od Marka Čurčića i Đure Dominkovića, naših Tovarničana koji su bili zarobljeni s tatom. Oni su vidjeli kako su Miloš Stanimirović i Zoran Lazarević, koji su bili u miliciji, izbacili kroz prozor oca i on je tada umro. Poslije nam je Marko Čurčić rekao da su mu zapovjedili da mrtvog oca odnese u hladnjaču i on ga je na rukama odnio. Kaže da je imao 40 kilograma. Otac se ozlijedio još kad su ih iskrcavali iz traktorske prikolice jer su ga gurnuli – kaže Stanka Marinković dodajući da su nekoliko dana nakon što su doznali za očevu sudbinu, ona, sestra i njen suprug preko Mađarske došli u Šid i očevo tijelo pronašli u kapelici. U odjeći su pronašli njegovu osobnu iskaznicu. Hrvat iz Gibarca Marko Tomić traktorom je otišao po tijelo pa su ga pokopali na groblju, ali bez oznaka. Pokopali su ga u plitak grob i pokrili najlonom kako bi poslije, kada ga budu premještali u Tovarnik, znali gdje je. No znali su točno gdje je grob i redovito su ga posjećivali kada su imali priliku.

– Već deset godina tražimo ekshumaciju i da se premjesti jer Gibarac je samo 12 kilometara od Tovarnika. Zadnji put kada smo kontaktirali s Ivanom Grujićem, pročelnikom Uprave za zatočene i nestale, rekao nam je da će tijelo ekshumirati kada se u tom dijelu Srbije nakupi 5-6 ekshumacija jer neće ići zbog jedne – kaže kroz suze Stanka dodajući da su Grujiću dostavili skicu groblja s očevim grobnim mjestom, sve podatke o njemu i DNK djece kako bi se mogao identificirati.

Ministar branitelja Predrag Matić rekao nam je da će se raspitati kod Grujića o ovom slučaju i nakon 10-ak minuta nazvao je i rekao da je provjerio te je slučaj u postupku.

– Ekipa za ekshumacije bila je prije nekoliko godina tamo i pronašla posmrtne ostatke jedne žene, ali uskoro će opet ići i već se pregovara sa srpskom stranom o novim ekshumacijama. Eto, samo neka se obitelj još malo strpi – rekao je ministar Matić. U Tovarniku se još sedam osoba vode kao nestali, a među njima je i Đuro Marinković.

>> Identificirani posmrtni ostaci još četvorice branitelja i sedam civila

Ključne riječi

Komentara 12

MR
mrzimnerad
13:36 06.02.2013.

Sad će ministar razbijač tenkova to riješiti sa rođakom iz serbie!Samo još nitko nije otkrio kako se to može izliječiti PTSP, tamo ''neki Amer'' govore da je to neizlječivo. No, kako god bilo, ministar možeš biti !

SA
samograd
13:56 06.02.2013.

gdje su sad silni umjetnici koji ukazuju na društvene probleme uzrokovane ratom .zašto redatelj frljić ne potakne stvaranje predstave o mučkom i malo je reći brutalnom ubojstvu ovog čovjeka . tko je kad na televiziji čuo o hladnokrvnom obojstvu djetetateta od dvije godine na okupiranom području banovine, taj su dan izgubile život tri osobe majka i dvoje djece .ti su ljudi ostali u okupiranom području i zvijeri su ih hladnokrvno ubile .

BK
B Kosa
10:43 07.02.2013.

Stanka bacati hrvate kroz prozor to je stara tradicija. 1945 moji susjedi su sa pismima i adresama otisli traziti ranjene sinove u zagrebackim bolnicama. Jedna casna sestra in odvela u sobu i rekla "Nikome nista negovorite svi su ranjenici pobacani kroz prozore i odvuceni u jame ako tko je bio ozenje zene se mogu udavati nitko nije prezivio '

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije