Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šri Lanka

Otac i dvojica braće glavnog bombaša samoubojice ubijena, crkve bez misa

Šri Lanka - napad
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.04.2019.
u 12:17

U Šri Lanki je i dalje izvanredno stanje s visokim stupnjem sigurnosti, a gotovo 10.000 vojnika je na ulicama diljem te otočne države

Otac i dvojica braće navodnog glavnog organizatora bombaških napada u Šri Lanki ubijeni su pošto su sigurnosne snage uletjele u njihovu sigurnu kuću prije dva dana, rekla je policija i jedan član bombaševe obitelji za Reuters u nedjelju.

Među 15 poginulih u sukobima s vojskom na istočnoj obali Šri Lanke u petak su Zaini Hašim, Rilvan Hašim i njihov otac Mohamed Hašim, viđeni na snimci koja kruži društvenim mrežama gdje pozivaju na otvoreni rat protiv nevjernika, rekla su četiri izvora iz policije.

Nijaz Šarif, šogor Zahrana Hašima, navodnog čelnika skupine koja je odgovorna za smrt 250 ljudi u crkvama i hotelima u prošlotjednim napadima, rekao je za Reuters da su na snimci dvojica Zahranove braće te njihov otac.

Policija je također potvrdila da su trojica od 15 ubijenih viđeni na toj snimci na društvenim mrežama gdje pozivaju pristaše na ubijanje nevjernika i raspravljaju o mučeništvu.

U Šri Lanki je i dalje izvanredno stanje s visokim stupnjem sigurnosti, a gotovo 10.000 vojnika je na ulicama diljem te otočne države gdje provode akcije potrage i lova na članove dviju islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.

Crkve na Šri Lanki utihnule, nadbiskup Colomba osudio napade

Crkve diljem Šri Lanke odgodile su nedjeljne mise, a nadbiskup Colomba u propovijedi iz kapele u svome domu koju je prenosila lokalna radiotelevizija rekao je da su teroristički napadi počinjeni na Uskrs na crkve i hotele "uvreda čovječanstvu".

Na sam Uskrs, islamski sunitski ekstremisti su u napadu bombaša samoubojica na tri katoličke crkve i četiri luksuzna hotela ubili preko 250 ljudi. U zemlji je povišen stupanj sigurnosti s oko 10.000 vojnika raspoređenih diljem te otočne države koji vrše pretrese i racije u lovu na pripadnike dviju lokalnih islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.

Nadbiskup Colomba, kardinal Malcolm Ranjith, održao je posebnu propovijed u crkvici koja se nalazi uz njegov dom.

"Ne možemo nekoga ubiti u ime Boga (...) golema se tragedija dogodila, uvreda čovječanstvu", kazao je nadbiskup u nazočnosti predsjednika Maithripale Sirisene, premijera Ranila Wickremesinghea i bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse.

"Pružamo ruku prijateljstva i bratstva svoj našoj braći i sestrama bez obzira na klasna, društvena ili vjerska obilježja po kojima se razlikujemo", poručio je nadbiskup.

"Molimo da zavlada mir i suživot, međusobno razumijevanje bez podjele", rekao je.

Nakon propovijedi, nadbiskup i politički čelnici zapalili su svijeće za žrtve samoubilačkih napada.

Većina žrtva su stanovnici Šri Lanke, ali u napadima je poginulo 40 stranaca iz Velike Britanije, SAD-a, Australije, Turske, Indije, Kine, Nizozemske, Portugala.

Za sada je identificirano osam napadača, a vlada je potvrdila da se radi o obrazovanim osobama višeg društvenog statusa. U akcijama vojno-policijskih snaga privedeno je više od 100 ljudi, uključujući strance iz Sirije i Egipta.

Većina od 22 milijuna stanovnika su budisti. Manjinske skupine čine hindusi, muslimani i kršćani.

VIDEO Šri Lanka: Kamere snimile jednog od bombaša

 

Komentara 3

BR
branka1958
12:54 28.04.2019.

Tako se to radi s teroristima

MA
Majk
11:56 28.04.2019.

Samo u prah pretvorit kompletnu familiju

KO
koriolis
15:15 28.04.2019.

Ovi su sigurno clanovi stranke,pardon,partije u kojoj je i padavicar sa bicikla Stazic i on bi ubijao Katolike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije