Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS U ZADNJI ČAS

Siguran put na željeni fakultet: Kako položiti državnu maturu bez muke

pripreme za maturu
Foto: Shutterstock
1/2
26.04.2023.
u 15:00

Večernji list u suradnji s gradivo.hr-om donosi savjete kako se pripremiti za maturu u mjesec dana i poklanja tri paketa besplatnih priprema za maturu

Od početka ljetnog roka državne mature dijeli nas nešto više od mjesec dana, stoga maturanti i drugi kandidati intenzivno razmišljaju kako najbolje iskoristiti preostali period za učenje i vježbanje gradiva potrebnog za upis na željeni fakultet. Ako dosad niste bili u prilici krenuti s pripremama, ne brinite – još uvijek nije kasno. Večernji list u suradnji s online platformom za pripremu mature gradivo.hr donosi ključne savjete koji će vam pomoći da se što bolje pripremite za maturu u svega mjesec dana.

Napravite raspored

Izdvojite termine polaganja na državnoj maturi i prema njima sastavite svoj plan učenja. Svi su dužni polagati tri obavezna i jedan izborni predmet, no svakako uzmite u obzir da neki fakulteti dodatno boduju određene izborne predmete, čak i kada nisu obavezni. Kada procijenite koliko gradiva imate iz svakog predmeta, lakše ćete predvidjeti koliko će vam vremena biti potrebno i isplanirati učenje, a onda vam preostaje samo držati se definiranog rasporeda.

Rješavajte mature od prethodnih godina

Prolaženjem kroz stare mature dobit ćete uvid na koji su način koncipirana pitanja i što se od vas očekuje da znate. Platforma gradivo.hr objedinila je video rješenja svih zadataka dosadašnjih matura iz matematike, hrvatskog, fizike i kemije, a pristup materijalima imate do kraja mature pa sami možete odlučiti o mjestu, vremenu i tempu koje vam najbolje odgovara za učenje te ponavljati koliko god puta želite.  

Koristite skripte i zbirke zadataka za dodatno vježbanje

Nakon što prođete ispite s prethodnih matura, utvrdite stečeno znanje uz pomoć skripti i zbirki zadataka za samostalno vježbanje. Uz kvalitetnu organizaciju i pametan pristup učenju moguće je u razumnom roku proći kroz čitavo gradivo, no velik dio pročitanog se zaboravi ako se ne ponavlja. Ne kaže se uzalud da je „ponavljanje majka znanja“, a vježbanje će u vama potaknuti samopouzdanje i pomoći vam da se osjećate spremno prilikom izlaska na maturu. 

Foto: Shutterstock

Učite paralelno više predmeta

Ako se posvetite isključivo jednom predmetu, velike su šanse da ćete ga se brzo zasititi i izgubiti volju za učenjem. Kombinirajte učenje predmeta koji zahtijevaju pamćenje velike količine informacija poput hrvatskog ili povijesti s onima čiji je fokus na vježbanju poput matematike, fizike ili kemije. Također pronađite nekoga tko će vam pomoći kada „zapinjete“. Akademski stručnjaci iza platforme gradivo.hr pobrinuli su se da u sklopu čak 5.000 video rješenja zadataka razjasne nejasnoće i nauče vas riješavati sve tipove zadataka.

Učite pametnije, a ne više

Više ne znači uvijek i kvalitetnije. Ponekad su dva sata skoncentriranog učenja neusporedivo vredniji od šest sati gledanja u knjigu ili ekran uz razne distrakcije. Planirajte vrijeme učenja i redovito uzimajte pauze za kvalitetno spavanje, jelo i piće kako vam ne bi padala koncentracija, a najviše se posvetite onom dijelu gradiva u kojem imate rupe. Platforma gradivo.hr omogućava vam da se fokusirate na ono što ne znate i tako naučite pametno učiti te, jednog dana, pametno studirati i raditi.  

Svi vi koji tek planirate krenuti s pripremama za državnu maturu, na platformi gradivo.hr pronaći ćete sve što vam je potrebno za uspješno polaganje ispita. 

Večernji list u suradnji s gradivo.hr-om organizira nagradni natječaj u sklopu kojega imate mogućnost osvojiti besplatne pripreme za maturu na platformi gradivo.hr. Pošaljite nam svoju omiljenu srednjoškolsku uspomenu, odnosno ispričajte po kojoj smiješnoj ili na bilo koji način zanimljivoj anegdoti ćete pamtiti to razdoblje.

Žiri sastavljen od članova Večernjeg lista i gradivo.hr-a odabrat će tri najkreativnije prijave i njihove autore nagraditi Paket peticom na gradivo.hr koji će im omogućiti pripreme uz ispite s posljednjih 5 godina mature, iz jednog predmeta prema vlastitom izboru.

Sve što trebate učiniti za sudjelovanje u nagradnom natječaju jest popuniti obrazac na kraju ovog članka do 12. svibnja 2023., a sretne dobitnike objavit ćemo u sklopu ovog članka najkasnije do 15. svibnja 2023.

Pravila natječaja možete pronaći ovdje.

Dobitnici su:

Niko Crvelin
Marko Varjačić
Iva Drmac

Čestitamo!

Sadržaj nastao u suradnji s gradivo.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije