Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija

Osvježivač koji ga je ubio dječak je probao prvi put

predoziranje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.02.2015.
u 19:35

Kažu to njegova obitelj i prijatelji te dodaju da je obožavao nogomet, koji je i trenirao, a ono što se dogodilo bilo je, kažu, tinejdžersko eksperimentiranje

Petnaestogodišnjem dječaku koji je umro u užem središtu Zagreba, nekoliko minuta nakon što je u smart shopu kupio osvježivač zraka Vortex, pomiješao ga s duhanom i popušio, bio je to prvi susret s tom “legalnom drogom”.

Volio je i trenirao nogomet

Kažu to njegova obitelj i prijatelji te dodaju da je obožavao nogomet, koji je i trenirao, a ono što se dogodilo bilo je, kažu, tinejdžersko eksperimentiranje. Zapalio je pred školskim prijateljicama, a ubrzo mu je pozlilo. One su otrčale u školu po pomoć, a on je, prije nego su se stigle vratiti, preminuo na stubama. U pomoć su mu pohitali i ljudi iz obližnje zgrade, među kojima su bila i dva liječnika, ali bilo je prekasno. Činjenica je da je fatalni osvježivač kupio legalno, u obližnjem smart shopu, koji opet, potpuno legalno prodaje taj i druge slične preparate. Broj takvih “legalica” koje se prodaju u desecima specijaliziranih trgovina diljem Hrvatske u konstantnom je porastu. Tako je 2012. otkriveno pet novih droga, godinu poslije 12, a u 2014. njih 18, nakon čega su stavljene na popis zabranjenih droga.

Novi popis droga

U Uredu za suzbijanje zloporaba droga kažu da je problem u činjenici što, kada jedan proizvod zabrane, proizvođači naprave preinake u kemijskom sastavu i zapravo stvore jedan novi proizvod koji ima slično ili identično djelovanje, ali nije pod zakonskom kontrolom. Veliki iskorak u tom “nadmudrivanju” dogodio se lani kada je donesen novi popis droga čija je glavna karakteristika generički pristup kontroli “novih droga”, pa su na taj način pod zakonsku regulativu stavljene čitave skupine kemijskih spojeva umjesto pojedinačnih tvari. Time je niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost.

>>Dječak preminuo nakon konzumacije osvježivača zraka pomiješanog s duhanom

>>Stanari šokirani: Dječak se predozirao i preminuo u centru Zagreba

Ključne riječi

Komentara 4

ET
etizop
22:00 20.02.2015.

kad bi dozvolili legalnu upotrebu i kupovinu marihuane ne bi bilo potrebe za kemijom i ovakvih slučajeva sigurno ne bi bilo ..

MA
Markoc
09:45 21.02.2015.

Nevjerojatno je da su razni preparati od morfija dozvoljeni u medicini, a obična marihuana nije dozvoljena. Treba legalizirat marihuanu i problemi će biti riješeni, a i država će ubrat hrpicu love.

CH
chemica
18:11 22.02.2015.

Ma "eksperimentirao" je prvi put u životu, kao kad ulove prostitutku pa ispadne maltene djevica. Što drugo očekivati od natjerivača lopte...Intelekt svakako ne. "Tinejđersko eksperimentiranje"...Nedo bog da nekom kažeš da je gljup jer se drogira. Još će se uvrijediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije