Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 210
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Osumnjičenik za pokolj u Borovu Selu predaje u školi u Vojvodini

borovo (1)
Goran Ferbežar/Pixsell
03.05.2011.
u 13:31

Neslužbeno se doznaje da je osumnjičen Radenko Alavanja (51), koji je prije završetka mirne reintegracije napustio Hrvatsku te trenutačno živi u Srbiji

Dan poslije obilježavanja 20-godišnjice stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu policija Vukovarsko–srijemske županije završila je kriminalističku istragu za ratni zločin koji se dogodio u Borovu Selu od 19. do 21. studenoga 1991. godine.

Umrlo i nestalo 38 osoba
– Ustanovljeno je da je 51-godišnjak iz Borova, kao komandant Štaba teritorijalne obrane JNA Borova Sela, dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i branitelje zarobljene u Vukovaru u krugu poduzeća Borovo Commerce i u Borovo naselju. Ustanovljeno je da je usmrćeno ili se vode nestalima 38 osoba. U skladu s tim osumnjičenik je u odsutnosti prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava – ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – stoji u priopćenju.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Radenku Alavanji koji je još prije završetka mirne reintegracije napustio Hrvatsku te trenutačno živi u Srbiji.

Doznali smo i da je do rata Alavanja bio profesor općenarodne obrane u Gimnaziji Vukovar te da je i sada profesor u školi u Vojvodini.

Improvizirani zatvor
– Radenko Alavanja bio je jedan od glavnih zapovjednika pri padu Vukovara. Sve se njega pitalo. Jednom riječju, mogao vam je spasiti život ili vas poslati u smrt – kazao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša te Centra za istraživanje ratnih zločina.

Rehak je dodao da je improvizirani zatvor u zgradi osnovne škole, odakle su neki odvođeni na saslušanja na kojima su ih tukli i mučili, neki na razmjene, a neki na različita stratišta.

– Prema našim spoznajama, tamo je ubijeno ili se vode kao nestali stotinjak građana. Dio je pokopan na farmi Lovas na kojoj su ekshumirani, dio na nekim drugim još nepoznatim stratištima, a mnogi su završili i u Dunavu – zaključio je Rehak.

Ključne riječi

Komentara 348

OB
-obrisani-
14:40 04.05.2011.

Da se potsjetimo: Ove spodobe koje ovdje dolaze sa namjerom omalovažavati, klevetati i potcjenjivati hrvatske heroje i veličanstvenu Oluju, te izljevaju antihrvatsku mržnju, jesu jadnici kojima je opran mozak velikosrpstvom, srboslavijom, pa i boljševizmom, odnosno, crvenim fašizmom.. Oni nisu vrijednidni da se s njima ide direktno u raspravu. Njihove laži je jako lako opovrgnuti činjenicama jer istina na kraju uvijek pobjeđuje. Istina jest da je bilo osvetoljublja sa hrvatske strane, ali mora se uzeti u obzir zašto je do toga dolazilo. To je međutim miniskulno prema onome što se radilo Hrvatima. Jedno je ubiti iz osvete (premda ni to ne odobravam) a drugo izživljavati se nad ljudima prije nego ih se ubije kao što su rafili četnici. U hrvatskim arhivima postoje mnogi dokazi i slike koje objelodanjuju ono što su pomahnitane \"komšije\" radile Hrvatima. Bog nas uči opraštati, ali to ne znači i zaboraviti. U tome je sva bit i zato je potrebno ovdje dolaziti i prozivati sve ono što ruje i blati častan hrvatski narod. P.S. Nemojmo zaboraviti zašto ovi antihrvatski talibani ovamo dolaze: DANAS SE U HRVATSKOJ SVIM SREDSTVIMA VODI BITKA DA HRVATI ZAMRZE SVOJU DRŽAVU. A koji im je krajnji cilj ................... to je svakom Hrvatu jasno.

OB
-obrisani-
16:41 03.05.2011.

Velikosrbi će uskoro svi bit u jednoj državi hvala Bogu to su i tražili

AD
adiafora
14:37 03.05.2011.

tvrdi, ne možeš Srbima srušiti mit o njihovoj nepobjedivosti. Ti luzeri su sve ratove izgubili i svaki slave kao pobjedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije