Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretražili im domove

Osumnjičeni za ratni zločin u Bilju: Zarobili i zlostavljali pripadnike 'Zbora narodne garde'

Zagreb: Jedinica za zadržavanje i prepratu PU zagrebačke na Oranicama
Jurica Galoic/PIXSELL
29.06.2023.
u 15:03

Protiv počinitelja policijski su službenici podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku jučer su dovršili kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je utvrđeno da su početkom rujna 1991. godine tri pripadnika tzv. „Teritorijalne obrane Darda“, tada 41-godišnjak, 36-godišnjak i 19-godišnjak, zarobili i fizički zlostavljali pripadnika „Zbora narodne garde“, tada 32-godišnjaka, 38-godišnjaka i 42-godišnjaka. Jednog pripadnika „Zbora narodne garde“ su usmrtili, dok su dvojicu predali pripadnicima druge paravojne formacije, koji su nakon nekoliko dana pronađeni usmrćeni.

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku jučer, 28. lipnja su obavljene pretrage domova i drugih prostorija kojima se koriste počinitelji. U pretragama je pronađeno i privremeno oduzeto 6 lovačkih pušaka, 2 pištolja, 422 komada raznog streljiva te razna dokumentacija i fotografije. Zbog neovlaštenog posjedovanja streljiva i oružja protiv počinitelja bit će pokrenuti prekršajni postupci, a potom i upravni postupci zbog  trajnog oduzimanja oružja, navode iz PU osječko-baranjske.

Protiv počinitelja policijski su službenici podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica počinitelja su predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je za jednim raspisana potraga s obzirom na to da se ne nalazi na području Republike Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Zoran Milanović na promociji novih časnika Oružanih snaga RH i dodjeli prvih časničkih činova

Komentara 2

BR
Brdo
15:27 29.06.2023.

Ako bilo sto napisem negativno o ovim srpskim krvolocima eto mi bana, cak mislim da ce mi i ovo barem izbrisati.

IL
ilustrator
17:32 29.06.2023.

pustite te gradjane rh... modrića i slične razapnite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije