Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA Razgovarali smo sa psihijatrima o pozadini ubojstva mačetom

Osumnjičeni mladić još je u stanju šoka

22.12.2008.
u 19:08

ZAGREB – Koji je motiv brutalnog ubojstva Miljena Veršića (41), policiji još nije poznato.

Osumnjičeni Bruno Duić (21) još je uvijek u šoku i leži u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru, a susjedi svjedoče kako je upravo on bio jedan od čestih gostiju u Veršićevu domu iako je on to, doznajemo, policiji opovrgnuo. Njegovi nas pak znanci uvjeravaju kako je često bio u društvu djevojaka.

Veršićeve homoseksualne sklonosti, kako tvrde susjedi, svima su bile dobro poznate i on ih nije posebno skrivao, a nekima od njih još uvijek odzvanjaju povici mladog Duića: “Htio me je...! Morao sam istrgnuti mač i udariti ga!”

Analizirajući “homoseksualna ubojstva” koja su u većini slučajeva izazvana tzv. “homoseksualnom panikom” pokušali smo dokučiti zbog čega su takva ubojstva brutalna i njihova poprišta poprilično krvava. Ipak, čini se da “homoseksualna panika” ipak nema puno veze s načinom počinjenja ubojstva.

Panika nije poremećaj
– Panika kao psihičko stanje često izaziva abnormalne reakcije, ali “homoseksualna panika” nije psihijatrijski poremećaj – objasnio je prof. dr. sc. Borben Uglešić, neuropsihijatar iz Splita.

Dodao je kako se kod svakog psihičkog poremećaja koji se veže uz paniku mogu očekivati burne reakcije, ali to se događa zato što ljudi koji proživljavaju napade panike žive u velikom strahu.

Isto tako, naglasio je da je način izvršenja svakog ubojstva, pa tako i onih ispred kojih stoji predznak “homoseksualna”, najviše ovisi o okolnostima u kojima se izvršitelj nalazi te o njegovoj psihičkoj strukturi.

Mlađi su energičniji
Međutim, smatra da se mlađe osobe puno lakše odlučuju na brutalnost, ali to je samo zbog činjenice da su i inače agresivniji i energičniji.

S njim se ne slaže zagrebački kolega koji tvrdi kako “homoseksualna panika” i te kako postoji, ali se koristi kao polustručni termin. – Ovaj oblik panike dijeli se na dvije vrste. Prvi se panično boje suprotnog spola dok se drugi boje suočiti sa svojim porivima i sklonostima od kojih strahuju – naglasio je zagrebački psihijatar.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije