Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASLUGE Ratna odličja i premije ratnih zapovjednika u BiH nitko ne dira

Osuđeni ratni zločinci dobili odličja i mirovine

17.03.2009.
u 23:00

Odluka hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se oduzmu sva odličja vojnim zapovjednicima koji zbog kompromitirajuće prošlosti služe zatvorske kazne, povod je za analizu kako se s odličjima odnose vlasti u BiH.

Privilegije
U BiH dokazanim ratnim zločincima u odličja i pripadajuće privilegije nitko ne dira, niti je tko pokušao dirati. Nitko nije postavio pitanje entitetskim ili državnim predstavnicima vlasti kako stotine ratnih zapovjednika, političkih dužnosnika koje je Haaški ili Sud BiH osudio za djela ratnog zločina - imaju odličja ili uživaju u mirovinama. Na popisu nositelja najvećeg odličja “Orden Republike Srpske na lenti” nalazi se i, od jučer na 20 godina zatvora pravomoćno osuđeni - Momčilo Krajišnik.

Ustav RS-a
Isto odličje ima Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Zanimljivo kako se ovo odličje navodi u Ustavu Republike Srpske: “Dodjeljuje se šefovima stranih država, najistaknutijim osobama za izvanredan rad i zasluge te osobama i institucijama za značajan doprinos u stvaranju RS-a.” Situacija nije bolja kad su u pitanju zapovjednici Armije BiH.

“Zlatni ljiljan”, najveće ratno odličje Armije BiH, nije oduzet generalu Rasimu Deliću, ratnom zapovjedniku ArBiH, koji je zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima u Haagu osuđen prvostupanjskom presudom.

Zajedno s njim isto “priznanje” s privilegijima i financijskim naknadama i dalje posjeduju druga dvojica za ratne zločine pravomoćno osuđenih zapovjednika Armije BiH: Enver Hadžihasanović koji je dobio pet, kao i Enver Kubura 2,5 godina zatvora. Odličja koja nose zapovjednici HVO-a, kao što su general Blaškić i Dario Kordić, predsjednik RH planira oduzeti, jer ih je Ured predsjednika i dodjeljivao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije