Naslovnica Vijesti Svijet

Osuđeni pripadnici bivše JA zbog mučenja zarobljenika

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i 6 mjeseci do 3 godine i šest mjeseci. Najviša kazna od 4 godine zatvora izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuhar u logoru,
15. svibnja 2010. u 12:03 14 komentara 12 prikaza
dubrovnik
Foto: Arhiva VL/Reuters

PODGORICA - Viši sud u Podgorici danas je proglasio krivim šestoricu pripadnika bivše JA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 1990-ih gdje su dovođeni zatočenici s dubrovačkog područja, javili su danas crnogorski mediji. Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od listopada 1991. do kolovoza 1992. u logoru Morinj "naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenima sa dubrovačkog područja".

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor. Najviša kazna od četiri godine zatvora izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuhar u logoru, ali on je u bijegu io trenutno je nedostupan crnogorskom pravosuđu pa je podgorički sud naložio njegovo uhićenje. U dokaznom postupku, optuženi su negirali krivicu, ali je sud temeljem izjava bivših logoraša ocjenio da su navodi optuženih "neosnovani".

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • mel:

    a jesu dobili strasno visoke kazne SRAMOTA

  • gabriela:

    Osuđeni? O-suđeni? Suđeni. i oslobođeni. Pitam se pitam koliko još ima u ovoj našoj državiti entuzijasta koji očekuju neku pravdu? Ovo je neka pravda u stilu pravDA-e. Pa kad ratni zločinci mogu biti predsjednikovi savjetnici, pa mogu i ovi šetati ... prikaži još! za svežem crnogorskom vazduhu. A ovaj kuhar je nahebo jer je valjda predobro kuhao.

  • mućanin1:

    RE:max221! Dobili su ispod min. kazne, jer još nisu kažnjeni i zato jer Hrvatska u ono vrijeme još nije bila proglašena samostalna, pa se ne može govoriti o ratnom zločinu nad civilima i ratnim zarobljenicima!!!