Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Osuđeni pripadnici bivše JA zbog mučenja zarobljenika

dubrovnik
Arhiva VL/Reuters
15.05.2010.
u 12:03

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i 6 mjeseci do 3 godine i šest mjeseci. Najviša kazna od 4 godine zatvora izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuhar u logoru,

PODGORICA - Viši sud u Podgorici danas je proglasio krivim šestoricu pripadnika bivše JA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 1990-ih gdje su dovođeni zatočenici s dubrovačkog područja, javili su danas crnogorski mediji. Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od listopada 1991. do kolovoza 1992. u logoru Morinj "naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenima sa dubrovačkog područja".

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor. Najviša kazna od četiri godine zatvora izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuhar u logoru, ali on je u bijegu io trenutno je nedostupan crnogorskom pravosuđu pa je podgorički sud naložio njegovo uhićenje. U dokaznom postupku, optuženi su negirali krivicu, ali je sud temeljem izjava bivših logoraša ocjenio da su navodi optuženih "neosnovani".

Komentara 14

ME
mel
12:42 15.05.2010.

a jesu dobili strasno visoke kazne SRAMOTA

GA
gabriela
21:26 15.05.2010.

Osuđeni? O-suđeni? Suđeni. i oslobođeni. Pitam se pitam koliko još ima u ovoj našoj državiti entuzijasta koji očekuju neku pravdu? Ovo je neka pravda u stilu pravDA-e. Pa kad ratni zločinci mogu biti predsjednikovi savjetnici, pa mogu i ovi šetati za svežem crnogorskom vazduhu. A ovaj kuhar je nahebo jer je valjda predobro kuhao.

MU
mućanin1
11:55 16.05.2010.

RE:max221! Dobili su ispod min. kazne, jer još nisu kažnjeni i zato jer Hrvatska u ono vrijeme još nije bila proglašena samostalna, pa se ne može govoriti o ratnom zločinu nad civilima i ratnim zarobljenicima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije