Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osudili Hrvatsku zbog revizionizma po pitanju holokausta

Za Hrvatsku su rekli da i dalje koristi 'ustaški' pozdrav na nogometnim utakmicama, skupovima i prosvjedima, a spominje se i nedostatak muzeja o Holokaustu
26. siječnja 2019. u 18:16 98 komentara 3623 prikaza
Foto: Getty Images

Rezultati istraživanja kojeg su proveli sveučilište Yale, Grinnell College i Europska zajednica za progresivni Judaizam pokazali su da je revizionizam po pitanju holokausta na najgoroj razini u Poljskoj, Litvi, Mađarskoj, ali i u Hrvatskoj, prenosi Politico.

Kardinal Bozanić Marinko Jurasić Nitko s autoritetom nije imao tako bitan govor u Hrvatskoj

Za Hrvatsku su rekli da i dalje koristi "ustaški" pozdrav na nogometnim utakmicama, skupovima i prosvjedima, a spominje se i nedostatak muzeja o Holokaustu.

>> Komemorativni susret u sjećanje na žrtve Holokausta

"Mnoge vlade članica Europske unije rehabilitiraju kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata i ratne zločince dok istodobno minimaliziraju vlastitu krivnju u pokušaju istrebljenja Židova", piše u istraživanju.

Što se tiče mađarske vlade navodi se njihovo minimaliziranje za svoje sudjelovanje u genocidu, kao i rehabilitiranje ratnih zločinaca.

Zagreb: Predsjednica na Mirogoju odala počast žrtvama holokausta Dan sjećanja na holokaust Kraus: 'Sada je zaista prilika da skinemo onu ljagu koja godinama stoji nad Hrvatskom'

Osvrnuli su se i na Poljsku: "Kada poljski ministar propituje poljsko sudjelovanje u umorstvu stotina židovskih susjeda za vrijeme Holokausta, u krivu je".

Za Litvu kažu da se razvio pogrešan povijesni narativ.

"Tradicionalni nacionalistički narativ litvanskog ratnog iskustva izjednačava sovjetsku i nacističku okupaciju. Razvijen kao odgovor na sovjetski narativ, taj mit smatra Litvance gotovo jednakim žrtvama kao što su to bili Židovi i tvrdi da dobri Litvanci nisu imali ništa sa zločinima bilo kojeg režima te da su se odupirali u svakoj prigodi", navodi se u istraživanju.

Sjednica Sabora Minuta šutnje u Saboru za žrtve holokausta Jandroković: Moramo se boriti protiv mržnje, nesnošljivosti, rasizma, ksenofobije i govora mržnje

U istraživanju se spominje i problem Italije dok se Rumunjska, Francuska i Češka hvale što su se na ispravan način suočili s prošlošću.

>> Pogledajte video predsjednice na Mirogoju kada je odala počast žrtvama holokausta

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • berava:

    Moje istrazivanje govori da su Zidovi okupirali Palestinu.To nisu nikakva svjetska ili zidovska istrazivanja to su nacertanja Shorosa i njegovih bijednika.

  • portugisac:

    Mislim da se ovdje netko krivo izrazio jer u Hrvatskoj sigurno nitko nije toliko lud da se bavi revizionizmom Holokausta. Vjerojatno se to brka sa pokušajima da se sazna prava istina o Jasenovcu a što sigurno nije revizionizam Holokausta. Mislim ... prikaži još! da bi svima morao biti interes da se istina konačno sazna ma kakova god ona bila ali bi prištedila dalnja prepucavanja.

  • GandalfovBrat:

    progresivni judeizam? wtf? uglavnom, holokaust je bio, i to je grozno i za osudu, al to nije razlog da se ne kritiziraju ovi "židovi" koji su to samo po imenu, a ne po praksi. o armenskom genocidu i ukrajinskom niko ... prikaži još! ne priča, a ovi svake 2 minute: "holokaust, holokaust!" dosadni ste.