Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetsko istraživanje

Osudili Hrvatsku zbog revizionizma po pitanju holokausta

Foto: Getty Images
26.01.2019.
u 18:16

Za Hrvatsku su rekli da i dalje koristi 'ustaški' pozdrav na nogometnim utakmicama, skupovima i prosvjedima, a spominje se i nedostatak muzeja o Holokaustu

Rezultati istraživanja kojeg su proveli sveučilište Yale, Grinnell College i Europska zajednica za progresivni Judaizam pokazali su da je revizionizam po pitanju holokausta na najgoroj razini u Poljskoj, Litvi, Mađarskoj, ali i u Hrvatskoj, prenosi Politico.

Za Hrvatsku su rekli da i dalje koristi "ustaški" pozdrav na nogometnim utakmicama, skupovima i prosvjedima, a spominje se i nedostatak muzeja o Holokaustu.

>> Komemorativni susret u sjećanje na žrtve Holokausta

"Mnoge vlade članica Europske unije rehabilitiraju kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata i ratne zločince dok istodobno minimaliziraju vlastitu krivnju u pokušaju istrebljenja Židova", piše u istraživanju.

Što se tiče mađarske vlade navodi se njihovo minimaliziranje za svoje sudjelovanje u genocidu, kao i rehabilitiranje ratnih zločinaca.

Osvrnuli su se i na Poljsku: "Kada poljski ministar propituje poljsko sudjelovanje u umorstvu stotina židovskih susjeda za vrijeme Holokausta, u krivu je".

Za Litvu kažu da se razvio pogrešan povijesni narativ.

"Tradicionalni nacionalistički narativ litvanskog ratnog iskustva izjednačava sovjetsku i nacističku okupaciju. Razvijen kao odgovor na sovjetski narativ, taj mit smatra Litvance gotovo jednakim žrtvama kao što su to bili Židovi i tvrdi da dobri Litvanci nisu imali ništa sa zločinima bilo kojeg režima te da su se odupirali u svakoj prigodi", navodi se u istraživanju.

U istraživanju se spominje i problem Italije dok se Rumunjska, Francuska i Češka hvale što su se na ispravan način suočili s prošlošću.

>> Pogledajte video predsjednice na Mirogoju kada je odala počast žrtvama holokausta

Ključne riječi

Komentara 96

BE
berava
18:27 26.01.2019.

Moje istrazivanje govori da su Zidovi okupirali Palestinu.To nisu nikakva svjetska ili zidovska istrazivanja to su nacertanja Shorosa i njegovih bijednika.

PO
portugisac
18:47 26.01.2019.

Mislim da se ovdje netko krivo izrazio jer u Hrvatskoj sigurno nitko nije toliko lud da se bavi revizionizmom Holokausta. Vjerojatno se to brka sa pokušajima da se sazna prava istina o Jasenovcu a što sigurno nije revizionizam Holokausta. Mislim da bi svima morao biti interes da se istina konačno sazna ma kakova god ona bila ali bi prištedila dalnja prepucavanja.

GA
GandalfovBrat
18:42 26.01.2019.

progresivni judeizam? wtf? uglavnom, holokaust je bio, i to je grozno i za osudu, al to nije razlog da se ne kritiziraju ovi "židovi" koji su to samo po imenu, a ne po praksi. o armenskom genocidu i ukrajinskom niko ne priča, a ovi svake 2 minute: "holokaust, holokaust!" dosadni ste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije