Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strože kontrole u danskoj

Osuđenim strancima ne daju državljanstvo

Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen visits Middelgrunden offshore wind farm near Copenhagen
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.04.2021.
u 09:08

Pooštravanjem pravila o imigraciji želi se stjecanje „danskih vrijednosti“

Socijaldemokratska premijerka Danske Mette Frederiksen dogovorila je s koalicijom liberalnih i konzervativnih stranaka uvođenje strože kontrole nad stjecanjem danskoga državljanstva.

Danska slovi za jednu od najbogatijih i najuređenijih država Europe i svijeta pa stoga i ne čudi želja mnogih da život nastave u ovoj skandinavskoj i najmanjoj nordijskoj državi. Međutim, čini se kako stalnim pokušajima migranata iz cijeloga svijeta da relativno lako steknu dansko državljanstvo dolazi kraj, što će zasigurno mnoge od njih odvratiti od ove države.

‘Dar koji se mora zaraditi’

Ministarstvo imigracije i integracijskih poslova Danske navodi da je cilj pooštravanja pravila o imigraciji isticanje i stjecanje „danskih vrijednosti“. U priopćenju ministarstva navodi se da je stjecanje danskoga državljanstva “izjava vjere u dansko društvo” te kako se potpisnici sporazuma slažu da je potrebno “podići ljestvicu” za to tko može postati državljanin Danske.

Prema novim mjerama, vlada će od imigranata koji žele dansko državljanstvo tražiti da u prethodne četiri godine imaju posao na puno radno vrijeme ili da su samozaposleni najmanje tri i pol godine. Problem će imati i imigranti koji imaju kaznene presude i kažnjeni su novčano s najmanje 3000 danskih kruna (400 eura). Svi oni koji su kažnjeni za taj ili viši novčani iznos, kao i oni za koje se utvrdi da su prekršili Zakon o strancima ili počinili neku socijalnu prijevaru, morat će pričekati šest godina prije nego što steknu uvjete da mogu podnijeti prijavu za državljanstvo. Na snazi i dalje ostaje ispunjavanje testa državljanstva koji će dobiti neka nova pitanja, a koja govore o „danskim vrijednostima“. Nije isključena ni mogućnost uvođenja pojedinačnih intervjua koji će biti osmišljeni na način da se provjeri imaju li osobe koje žele dobiti dansko državljanstvo „danske vrijednosti“.

Osobama s prethodnim presudama za koje su dobili uvjetne ii bezuvjetne kazne zatvora bit će trajno zabranjeno dansko državljanstvo. U sporazumu se navodi i kako će parlament razmotriti mogućnost ukidanja državljanstva danskim državljanima koji su počinili zločine.

– Ova reforma osigurat će da se oni koji dobiju dansko državljanstvo, sa svim pravima koja idu uz to, dobro integriraju u dansko društvo te da su ga prihvatili uključujući i danske vrijednosti. Takve vrijednosti uključuju predanost slobodnom izražavanju i socijalnoj jednakosti – rekao je ministar imigracije i integracije Mattias Tesfay koji je i član vladajuće Socijaldemokratske stranke.

Marcus Knuth iz Konzervativne stranke istaknuo je da sada više „stranci sa zatvorskom kaznom nikada neće moći zatražiti dansko državljanstvo“. Glasnogovornik Liberalne stranke Morten Dahlin istakao je da je dansko državljanstvo „dar koji se mora zaraditi“ te da ljudi koji ga steknu moraju to i zaslužiti, ali i ostati na “pravoj strani zakona”.

Svaki deveti je imigrant

Već stroge mjere za stjecanje danskoga državljanstva, koje će sada biti dodatno postrožene, mogle bi u budućnosti biti još strože s obzirom na to da će potpisnici sporazuma, kako je najavljeno, u budućnosti pratiti svaki nagli porast imigracije prema Europi. Taj podatak mogao bi rezultirati hoće li biti procijenjeno postoji li potreba za promjenom trenutačnih pravila i hoće li samim tim doći do još više pooštravanja.

Danska trenutačno ima 5,7 milijuna stanovnika od kojih njih 11 posto ima migrantsko porijeklo među kojima je šest posto onih nezapadnog porijekla.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

BF
bf23
12:21 23.04.2021.

Pošteno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije