Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka

Osuđen liderski dvojac koji je iz svojih domova u Stuttgartu naređivao masakre u DR Kongu

kongo
Foto: screenshot/youtube
28.09.2015.
u 13:20

Ignace Murwanashyaka, lider Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR), osuđen je na 13 godina zatvora, dok je njegov zamjenik Straton Musoni dobio 8 godina zatvora. Suđenje je trajalo više od četiri godine

Sud u Stuttgartu danas je osudio dvojicu lidera pobunjenika iz Ruande na dugotrajnu zatvorsku kaznu jer su u Njemačkoj osmislili provedbu masakra u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo.

Ignace Murwanashyaka, lider Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR), osuđen je na 13 godina zatvora, dok je njegov zamjenik Straton Musoni dobio 8 godina zatvora. Suđenje je trajalo više od četiri godine, piše Yahoo.

"Nije riječ o političkom suđenju, bilo je to suđenje o kaznenoj odgovornosti s vrlo važnim posljedicama", rekao je sudac. Ipak, nije prošao zahtjev tužiteljstva da Murwanashyaku osude na doživotni zatvor bez mogućnosti puštanja nakon odsluženih 15 godina kazne, što je sudska praksa prema njemačkome pravnom sustavu. Tužiteljstvo je za Musonija tražilo 12 godina.

Dvojica državljana Ruande koji u Njemačkoj žive više od 20 godina, osumnjičena su za niz ratnih zločina počinjenih između siječnja 2008. i njihova uhićenja u Njemačkoj u studenom 2009. Utvrđeno je da je Murwansashyaka naredio više od 200 ubojstava i velik broj silovanja koja su počinili njegovi vojnici, koristio se civilima kao štitom i slao je djecu-vojnike u bitke u istočnome dijelu Demokratske Republike Kongo.

Demokratske snage za oslobođenje Ruande osnovali su etnički Hutui, među kojima su i počinitelji genocida u Ruandi koji su pobjegli u susjedni Kongo nakon što je predsjednik Paul Kagame preuzeo vlast.

Još siju teror u resursima bogatome Kongu unatoč trudu UN-ovih trupa i kongoanskih snaga da zaustave nasilje. 

>> Usred migrantske krize Hrvatskoj hitno treba pametna migracijska politika

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:42 28.09.2015.

Vise od 20 god zive u Njemackoj! Vrlo upjesna integracija kako vidimo?!? U to nas mediji uvjeravaju svakodnevno.

DU
Deleted user
14:42 28.09.2015.

Vise od 20 god zive u Njemackoj! Vrlo upjesna integracija kako vidimo?!? U to nas mediji uvjeravaju svakodnevno.

AJ
ajmo
15:34 28.09.2015.

Stižu i Udbaši .Doživotna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije