Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raste napetost

Oštra poruka Ukrajincima: 'Ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje, mi ćemo odgovoriti'

Reuters/PIXSELL
15.02.2022.
u 08:35

"Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne provociraju da to učinimo", rekao je Vladimir Čižov, ruski veleposlanik pri Europskoj uniji

Rusija će odgovoriti ako počnu ubijati njezine građane bilo gdje, pa tako i na istoku Ukrajine, rekao je ruski veleposlanik pri EU u utorak, a predsjednik Ukrajine pozvao je svoje građane da izvjese zastave i pjevaju himnu u srijedu, jer taj dan zapadni mediji navode kao dan invazije.

"Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne provociraju da to učinimo", rekao je Vladimir Čižov, ruski veleposlanik pri Europskoj uniji, kako navodi u utorak ruska novinska agencija RIA.  "Ako Ukrajinci krenu u napad protiv Rusije, nemojte se čuditi odgovorimo li. Ili ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje – u Donbasu ili negdje drugdje."

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine kažu da vlada u Kijevu priprema ofenzivu protiv njih. Ukrajina s druge strane optužuje Rusiju da je planira napasti jer je nagomilala više od 100.000 vojnika uz zajedničku granicu. Dok se razmjenjuju optužbe, traje intenzivna diplomatska ofenziva zapadnih čelnika u pokušaju da se smire napetosti i deeskalira kriza na rusko-ukrajinskoj granici. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u ponedjeljak svoje građane da izvjese zastave i zajedno pjevaju nacionalnu himnu u srijedu, 16. veljače, na dan koji zapadni mediji navode kao dan napada. "Rečeno nam je da će 16. veljače biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti danom jedinstva Ukrajine", rekao je Zelenskij.

Ukrajinski dužnosnici istaknuli su da predsjednik ne predviđa napad na taj dan, već da skeptično odgovara na medijske navode. "Pokušavaju nas zastrašiti", ali "tog dana izvjesit ćemo naše žute i plave zastave i pokazati cijelom svijetu da smo jedinstveni", poručio je Zelenskij.

Mihailo Podoljak, njegov savjetnik, rekao je za Reuters da je predsjednik djelomice "ironično" odgovorio na medijske napise o potencijalnom datumu invazije

Video: Harry S. Truman u Splitu: Dugačak je 333 metra, širok je 78 metara i visok 74 metra, a može primiti približno 90 zrakoplova.

Ključne riječi

Komentara 32

VJ
vjekoslavkatalina
09:37 15.02.2022.

'vjerujem' putinu kao i vucicu..

FN
Fr@njo
09:44 15.02.2022.

nije li tako i Milosevic govorio..

KA
Kazemstomislim
09:29 15.02.2022.

Ukrajina je suverena drzava i treba se branit i od istoka i zapada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije