Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavljen štrajk

Ostojić zove sestre za stol, ali novca za veće plaće nema

'21.03.2013., Zagreb - Ministri dolaze na sjednicu Vlade. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
29.07.2013.
u 08:14

Liječnici od danas povlače suglasnost za prekovremeni rad, a zbog toga će posebno patiti manje županijske bolnice.

Čeka li nas ovog ljeta kaos u zdravstvu? Pitanje je to na koje ćemo odgovor dobiti za dva dana. U srijedu će se u Ministarstvu zdravlja s ministrom Rajkom Ostojićem za istim stolom naći predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara kao i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata koji su za ovaj vikend najavili štrajk zbog smanjivanja plaća i svih drugih prava novim kolektivnim ugovorom potpisanim ovog srpnja.

Dugovi rastu

Najave su u Ministarstvu shvatili ozbiljno, no što će im u srijedu ponuditi još se ne zna. Neslužbeno doznajemo da su detaljne analize stanja napravljene i činjenicu da je zdravstvo preopterećeno plaćama ne mogu ignorirati. Bolnice grcaju u dugovima, nije tajna da za lijekove nema novca i da se limiti predviđeni za kompletno poslovanje bolnica troše jedino na plaće. Ipak, prijetnje štrajkom, posebice s obzirom na turističku sezonu, Ministarstvo neće shvatiti olako.

U Ministarstvu podsjećaju da je dijalog sa sindikatima otvoren od trenutka kada je sud proglasio kolektivni ugovor iz 2011. godine ništetnim, a koji sindikati sestara i liječnika žele natrag. Podsjećamo, sporni kolektivni ugovor koji je potpisao ministar Darko Milinović na odlasku dospio je na Općinski sud jer je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi kojem je na čelu Spomenka Avberšek tužio državu. Županijski ga je sud na kraju srušio, nakon čega je sklopljen privremeni kolektivni ugovor na rok od tri mjeseca. No problem je što ga je potpisao samo sindikat Spomenke Avberšek, a ne i ostala dva sindikata koji i okupljaju najviše sestara i liječnika.

Prijetnje štrajkom nisu jedini problem ministra Ostojića. Danas će većina liječnika povući svoju suglasnost za prekovremeni rad.

Radit će 48 sati

– Liječnici će u kolovozu još raditi prekovremeno, ali od rujna radit će samo 48 sati tjedno jer je mjesec dana nekakav rok koji mora proći od povlačenja suglasnosti – pojašnjava Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. Odaziv liječnika koji će povući svoju suglasnost, dodaje, popriličan je, posebice u manjim županijskim bolnicama. Kritično će biti u Čakovcu, Požegi, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, ali i u Splitu i Rijeci.

>>Ministre Ostojiću, imat ćete štrajk usred sezone!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije