Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostojić: Važno je da se poginuli redarstvenici nikad ne zaborave

Na ploči istine piše: Dana 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu srpski teroristi podmuklo su iz zasjede izvršili masakr i ratni zločin nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH
02. svibnja 2012. u 12:20 99 komentara 16 prikaza
Borovo (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
Pogledajte galeriju 1/6

Mimohodom od ulaza u selo do spomenika u središtu sela, potom polaganjem vijenaca i misom danas je obilježena 21. obljetnica od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

– Ubijeni su mučki i iz zasjede i samo zato što su radili svoj posao i došli pomoći svojim kolegama koji su dan ranije zatvoreni – rekao je Stevo Culej, dozapovjednik Udruge specijalne policije čiji je brat Josip poginuo toga dana.

U svome emotivnom govoru Culej je prozvao Zorana Milanovića i Ivu Josipovića što se nisu pojavili na obljetnici u Borovu Selu. Rekao je i da bi, da nema obitelji stradalih i suboraca, zločin iz Borova Sela odavno bio zaboravljen. Preživjeli pripadnici specijalne policije podno spomenika postavili su i ploču istine koja govori što se toga dana, prije 21 godinu, zapravo dogodilo u Borovu Selu.

– Sadašnji spomenik postavljen je nakon dogovora predstavnika MUP-a i općinskih vlasti koji su odredili što će na spomeniku pisati. Zato na njemu samo i stoje imena žrtava i da spomenik podiže MUP. Ovom pločom istine mi nikoga ne provociramo nego samo podsjećamo na ono što svi znaju – rekao je Culej dodajući da od općinskih vlasti neće tražiti dozvolu za postavljanje spomen-ploče jer bi to bilo nemoralno.

Na ploči istine piše: Dana 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu srpski teroristi podmuklo su iz zasjede izvršili masakr i ratni zločin nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH.

– Ovaj zločin počinio je dio mještana Borova Sela, a ne neki svemirci. Podsjećam i da je do sada samo jedna osoba osuđena za ovaj ratni zločin koja je dobila 3,5 godine zatvora. Ipak, njihova žrtva nije bila uzaludna jer je svaki njihov život spasio na desetke tisuća drugih života jer su ljudi postali svjesni što će im se dogoditi ako ništa ne poduzmu – istakao je Culej pozivajući sadašnjeg ministra MUP-a Ranka Ostojića da nastavi sa započetim istragama koje je počeo njegov prethodnik Tomislav Karamarko.

Uz obitelji i suborce vijenac podno spomenika položila su i državna izaslanstva koja su predvodili ministri Ranko Ostojić i Predrag Matić.

– Na ovome obilježavanju ja sam predstavnik Vlade i ministar. Ovdje je puno važnije od prozivki da se sačuva uspomena na 12 redarstvenika, da se oni ne zaborave. Svakako da nikome ne pada na pamet da zaustavi istrage koje je pokrenuo Tomislav Karamarko, kao što ni on nije zaustavio optužnice i istrage koje sam pokrenuo ja kao ravnatelj policije. Trenutačno je u funkciji 1580 optužnica i to je radila policija, a ne ministar – rekao je Ostojić.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • -obrisani-:

    Čim ste vi ministra redarstvenici su zaboravljeni. \"Ostojić: Važno je da se poginuli redarstvenici nikad ne zaborave\"

  • -obrisani-:

    Gledam jučer izvještaj novinara Gantara i u njemu snimku televizije Beograd. Televizija Beograd naručila rušenje katioličke crkve u Sarvašu iz pravca Bijelog Brda. U izvještajima se teroriste iz Bijelog Brda naziva teroristima jer su presijekli put Osijek - Erdut. Danas ... prikaži još! teroriste teroristima samo još ja zovem a svi ostali umotavaju istinu u celofan.

  • bilikamen:

    Jasno mi je da ste u domovini iskrivili naš Hrvatski jezik ali mi nije jasno što vam je matematika kriva, zato pitam ovog Autor: bb/VLM novinarčića koliko je to godina od 2. svibnja 1991. do danas 2. svibnja 2016.