Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostojić uvodi red u bolnicama: Liste čekanja prema hitnosti

Jedinstvena će se lista čekanja podijeliti na tri liste – hitnu, gdje usluge treba pružiti odmah, odnosno u roku od 24 sata; brzu, čiji je krajnji rok 90 dana i redovitu na kojoj je zdravstvenu uslugu nužno pružiti u roku od 6 mjeseci.
22. svibnja 2012. u 14:00 27 komentara 5 prikaza
rajko ostojic (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Dokidanje kaosa i uvođenje reda u liste čekanja u hrvatskim bolnicama najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Novi će sustav zaživjeti već početkom 2013. godine.

– Uvest će se pravila i procedure za vođenje lista čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta – objasnio je Ostojić.

U praksi, kaže, to znači da će se jedinstvena lista čekanja podijeliti na tri liste – hitnu, gdje usluge treba pružiti odmah, odnosno u roku od 24 sata; brzu, čiji je krajnji rok 90 dana i redovitu na kojoj je zdravstvenu uslugu nužno pružiti u roku 6 mjeseci.

– Dodatno, kod malignih bolesti stupanj hitnosti iznosit će od dva tjedna do mjesec dana, a kod ortopedskih operacija te operacije mrene od 12 do 18 mjeseci – kaže Ostojić.

Inače, kaže, Ministarstvo zdravlja do sada je provodilo analizu liste čekanja za 16 dijagnostičkih i terapijskih postupaka u 48 bolnica, a ona je pokazala da je do 27. travnja na neku pretragu ili operaciju u Hrvatskoj ukupno čekalo 540.000 pacijenata čemu treba pridodati i oko 10 posto neispravnih naručivanja.

– Najviše pacijenata, oko 106.000 ili oko 60 posto, čekalo je na prvi pregled kod bolničkog liječnika, dok je 242.000 čekalo na kontrolni pregled.

Najčešći razlozi, tvrdi Ostojić, za ovako duge liste čekanja loša su organizacija sustava i nejasno definirane odgovornosti kako ministarstva, tako i HZZO-a i bolnica.

– Hardver kojim su se vodile liste čekanja nije ažuriran od 2010., a uzroci ovakve učinkovitosti leže i u lošem menadžmentu bolnica, prekomjernom upućivanju pacijenata na pretrage iz primarne zdravstvene zaštite, ali i u samim pacijentima koji su se za neke pretrage ili višestruko naručivali ili nisu dolazili na zakazane termine. Primjerice, kod ortopedskih zahvata usko grlo čine nedostatak liječnika, opreme, neodjavljivanje s lista, ali i neki naizgled sasvim bizarni razlozi poput premalog broja setova alata potrebnog za operacije ili nedostatak lampi i bušilica – rekao je ministar zdravlja.

Istaknuo je da je stvarno stanje na listama čekanja jako teško utvrditi jer od analizom obuhvaćenih 48 bolnica samo 41 prikazuje liste na svojim internetskim stranicama, dok preostale bolnice liste čekanja vode ručno upisujući podatke u bilježnicu.

– Elektroničke liste čekanja na ortopedske operacije kuka i koljena ima samo 15 bolnica od 31 u kojima se takvi zahvati izvode, dok liste čekanja za mrenu ima 13 od ukupno 24 ustanove pa stoga treba upozoriti na upitnu vjerodostojnost podataka koje u ovoj analizi iznosimo.

Ministar Ostojić najavio je i sređivanje stanja informatizacijom bolnica i primarne zdravstvene zaštite i to uvođenjem e-lista čekanja i e-naručivanja, ali i promjenama u upravljanju bolnicama.

– Uspoređivat ćemo produktivnost svake pojedine bolnice, ali i objediniti nabavu ugradbenih materijala čime se može uštedjeti i do 100 milijuna kuna jer je razlika u nabavi ugradbenih materijala od bolnice do bolnice u nekim slučajevima i 60 posto u cijeni.

Do rujna, najavio je Ostojić, bit će nabavljeno i pet novih CT uređaja, ali i iskoristit će se šest CT stimulatora koji su dosad bili neiskorišteni.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • The Time of Troubles 1612:

    ...... malo stranka kradeze pa malo kukudrek ...kad narod zaboravi onda ponovo isto ili za promijenu neki jadnibudisti........

  • stric15:

    ... ...ministar \"zdravlja\" jedan iz plejade Ostojića ...\"liste čekanja ćemo bla...bla...bla...bla...od 1 do 90 dana,iduće liste od 90 do 180 dana...bla...bla...bla... ...ništa od ostojićevih pompoznih najava o skraćenju lista ...nego dapače ...došlo je do produženja lista te do smanjenja prava ... prikaži još!rava osiguranika -npr. do dolaska ostojića refundacija troškova od strane socijalne službe pacijentima koji su morali putovati na specijalistički pregled bila je priznavana na udaljenosti od 30 kilometara pa naviše... ...a ostojić je tu granicu pomakao na 50 kilometara pa naviše ( znači ukino to pravo za 70% pacijenata )...

  • crna mamba:

    Dobro je...uh, učinilo mi se da je digao tri prsta...