Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krive procjene

Ostojić ukinuo Vargine marže na lijekove

ostojić, varga
Foto: Robert Anić/PIXSELL
11.03.2014.
u 22:43

Ministarstvo utvrdilo da nema ušteda za proračun i vratilo stari pravilnik o cijenama lijekova.

Hrvatske bolnice neće ostati bez lijekova jer Ministarstvo zdravlja ukida izmjene Pravilnika o određivanju cijena lijekova na veliko kojima je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uveo diferenciranu visinu marže. Prema tim izmjenama, podsjetimo, za lijekove skuplje od tisuću kuna određeno je maksimalno jedan posto marže zbog čega su veledrogerije najavile da će morati uskratiti lijekove bolnicama. Upozorili su i da će zbog tih izmjena propasti i niz ljekarni jer neće moći pokriti troškove.

HZZO je, podsjetimo, izmjene pravilnika pravdao ponajprije uštedom za proračun, i to od sto milijuna kuna, što je i glavni razlog zašto je Ministarstvo prihvatilo taj prijedlog. Međutim, analizom su u Ministarstvu, kako neslužbeno doznajemo, utvrdili da ne postoji nikakva ušteda za državni proračun i da čak prijeti ozbiljna šteta zdravstvenom sustavu. Stoga su odlučili vratiti u primjenu stari pravilnik koji omogućuje maržu od 8,5 posto dok se ne izradi novi dokument koji će regulirati ovo pitanje. Novi pravilnik donijet će se, doznajemo, na temelju nove analize budući da se ova HZZO-ova pokazala netočnom. Na temelju čega se i kako došlo do spomenute uštede, iz HZZO-a nismo dobili konkretan odgovor, izuzev da je riječ o izmjenama kojima se domaća praksa usklađuje s europskom.

Cijene lijekova na veliko na isti ili sličan način određuju se u gotovo svim zemljama Europske unije (osim u Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji). Smatramo da veledrogerije neće biti oštećene smanjivanjem službenih marži jer imaju razne mogućnosti pregovora sa svojim dobavljačima (proizvođačima) o kalkulativnim elementima cijene lijeka i mogu naći računicu – piše u odgovoru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u kojem poručuju i da nema razloga za veću nestašicu lijekova.

No to je sasvim suprotno onome što tvrde veledrogerije i Hrvatska ljekarnička komora iz koje su dopisom poručili da “izračun HZZO-a nije točan i neće donijeti očekivane uštede“. Potezom kojim vraća stari pravilnik Ministarstvo zdravlja jasno pokazuje čiju je procjenu prihvatilo.

>>Ljekarnička komora: Novim Pravilnikom ugrožena opstojnost ljekarni

>>Farmaceuti vape za pomoći: 'Propast ćemo'

Komentara 3

DU
Deleted user
08:34 12.03.2014.

Totalni volunatrizam, uobičajen u državnim birokratskim strukturama a HZZO je predvodnik po nesuvislim potezima i višku zaposlenih.

Avatar Jorge
Jorge
08:55 12.03.2014.

Očlito se nešto valja iza brijega. Logično je da ulaskomu EU troškovi poslovanja uvoznicima postaju manji. Obzirom da su i neki ministri obiteljski u biznisu s lijekovima nije čudno da je ministar zdravstva protiv.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:05 12.03.2014.

....model za povećanje ljekarničke usluge... (navodno smanjenje...)... samo su ga ugradili u pogrešan pravlinik... ....do 19,99 kuna veleprodajna marža iznosi 8,5%, od 20,00 do 99,99 kn VPM 6,0%, od 100,00 do 499,99 kn VPM 4,0%, od 500,00 do 999,99 kn kn VPM 2,0%, na lijekove preko 1.000 kn VPM 1%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije