Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstvo

'Ostojić samo sebe promovira, doprinose treba povećati na 16%'

'13.09.2012., Zagreb - Doktor Ante Corusic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
13.09.2012.
u 23:00

Ćorušić smatra da razina medicinske skrbi za sve mora ostati ista, ali to nije slučaj s uslugama

Predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, na čiju su se izjavu da ne mogu svi Hrvati imati pravo na jednaku zdravstvenu uslugu i da će onaj tko ima više imati bolju skrb, dok će sirotinji ostati standardna razina socijalne zaštite, osim aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića obrušili i njegovi stranački kolege Darko Milinović i Željko Reiner, danas je ublažio retoriku i poručio: Ispričavam se svima koje su izrazi provincija i sirotinja uvrijedili.

Monopol HZZO-a

Objašnjava da smatra kako razina medicinske skrbi za sve mora ostati ista, ali to nije slučaj s uslugama. Sadašnji sustav, u kojem uz obvezno postoji dopunsko i dodatno osiguranje, neće, smatra, imati šanse za opstanak ne počne li onima koji imaju više omogućavati da plate bolju zdravstvenu uslugu.

– Treba dokinuti monopol HZZO-a, a sustav otvoriti i drugim osiguravateljima – kaže Ćorušić. Ministar Ostojić, smatra, ne vodi zdravstvo u dobrom smjeru jer je, ulažući u svoju promidžbu, umjesto da se bavi sustavom, olako pristao na smanjenje doprinosa za dva posto, ali i u startu izgubio 1,5 mlrd. proračunskog kolača. To je uzrokovalo rezanja bolničkih limita i troškova, a u pitanje bi do prosinca mogle doći i plaće u zdravstvu.

Linić se preračunao

– Mislio je ministar Linić da će to nadoknaditi uvođenjem poreza na imovinu, no to mu ne ide baš glatko – naglasio je Ćorušić i dodao da, ne nagovori li Ostojić uskoro Linića da mu odobri dodatna sredstva, može doći do sloma sustava.

– Da bi se sustav, koji u startu ima 7,5 mlrd. kuna duga i mjesečno gomila 200-tinjak milijuna novog, održao bez novih zaduživanja, doprinose treba povećati na 16 posto – tvrdi Ćorušić. Podržava restrukturiranje bolnica.

– Palijativa da, ali i ti kreveti moraju ostati dio bolničkog sustava – smatra.

Komentara 3

TO
tomokaro
08:13 14.09.2012.

Bože nas sačuvaj ovakovog eventualno ministra zdravstva, pa kaj se on gura HDZ ima Milanovića konačno čovjek iz iskustva. Nego interesa radi volio bih znati porijeklo ovog Čorlušića i gdje je završio medicinu.

VE
velikazmija
08:22 14.09.2012.

ništa čovijek nije slagao -voštana figura samo pametuje i sebe promovira --

DU
Deleted user
10:42 14.09.2012.

Ispričavam se svima koje su izrazi provincija i sirotinja uvrijedili. ---------------------- on se nije ispričao za ono što većina misli. U svakom slučaju čovjek je u pravu i zbog toga ljudi dolazim u iskušenje glasati za njega. Čovjek je odmjeren,, čak i ovakvim političko-populističkim stvarima se dobro snalazi. Ne znam što taj gospodin radi u socijalističko-nacionalnoj stranci kao hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije