Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
splitski liječnici

'Ostojić nas je oslobodio staža, pa se pod pritiscima predomislio'

Rajko Ostojić
Žarko Bašić/PIXSELL
13.09.2013.
u 08:59

Liječnici koji su ovo ljeto diplomirali u Splitu i stažirali u sklopu nastave pripremaju tužbe

Na natječaj za stažiranje, koji je otvoren do sredine rujna, javljaju se, iako su vjerovali da im to neće trebati, i mladi liječnici koji su ove godine diplomirali na splitskom Medicinskom fakultetu. Naime, oni su svoj studij završili po novom, takozvanom integriranom kurikulumu s ukupno 5500 sati u sklopu kojeg su odradili i praktični dio, koji zapravo zamjenjuje dosadašnji pripravnički staž.

S fakulteta na posao

Medicinski fakultet u Splitu jedini ga je uveo za generaciju studenata koja je diplomirala ove godine, a ministar zdravlja Rajko Ostojić 31. svibnja ove godine svojom odlukom im je potvrdio da oni kao liječnici mogu raditi odmah nakon diplome, odnosno da ne trebaju odraditi pripravnički staž. Na takvu odluku Ministarstva zdravlja reagirali su studenti drugih medicinskih fakulteta, a izložen pritisku dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta akademik Davor Miličić javno je tada rekao da to tako ne može ostati i da on neće dopustiti diskriminaciju zagrebačkih studenata medicine, iako su oni studirali po starom programu. I onda 24. srpnja ministar Ostojić pokazuje da se predomislio, povlači svoju prvu odluku i propisuje da će svi završeni medicinari morati odraditi staž od pet mjeseci, uključujući i splitske.

– To je diskriminacija. Kažnjeni smo jer smo tijekom studija radili puno više od naših kolega na drugim fakultetima. Činjenica je da je ministar popustio pod pritiscima dekana Miličića. Pa to svi znaju, to mi kažu i kolege sa zagrebačke medicine koji su “stisnuli” svog dekana i pitali ga zašto i on nije uveo novi program. Najjednostavnije je bilo njih smiriti diskriminirajući nas – kazao je mladi liječnik, koji je ljetos diplomirao u Splitu i sada se silom prilika javlja na staž.

Nepravda države

 – Nisam popustio ni pod čijim pritiskom. Odluku sam promijenio jer nisam želio da netko postavi pitanje valjanosti njihove diplome – odgovara ministar zdravlja prof. Ostojić. Ogorčeni diplomirani medicinari iz Splita uzvraćaju da se ministar zdravlja nema što brinuti o diplomama. Zna se, ističu, da se o njihovoj valjanosti brine Ministarstvo obrazovanja.

 – Odradit ćemo staž, ali i tužiti Hrvatsku liječničku komoru i Ministarstvo zdravlja – kažu. Njihov profesor i saborski zastupnik prof. Dujomir Marasović drži da je problem puno dublji.

 – To je nepravda centralizirane države prema studentima, nastavnicima i osoblju fakulteta u regiji koji su uložili puno truda i prilagodili svoj program – komentira Marasović. Drži da je dekane drugih fakulteta trebalo sankcionirati jer će država u krizi morati trošiti na plaćanje stažiranja, umjesto da su studenti to odradili za vrijeme studija.

 – Nije u redu što se iživljavaju na mladim liječnicima iz Splita, nemaju pravo to im oduzeti. Čudim se ministru Ostojiću na takvim postupcima – zaključuje Marasović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije