Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sječa kadrova

Ostojić mijenja načelnike svih policijskih uprava

'29.12.2011., Zagreb - Prva sjednica Vlade pod vodstvom premijera Zorana Milanovica.Ranko Ostojic  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
27.07.2012.
u 17:46

Ministar tvrdi da nije riječ o sječi kadrova već da započinje s provođenjem procedure koja je ostala nedovršena još iz vremena prošle vlade

Kadrovska križaljka u policiji trebala bi, napokon, biti posložena do jeseni. Nakon što je Vlado Dominić krajem lipnja imenovan glavnim ravnateljem policije, sljedeći tjedan MUP kreće raspisivati natječaje i za dvojicu njegovih zamjenika – za opću sigurnost i onog za kriminalističku policiju. Također se raspisuju natječaji i za imenovanja u “užem” menadžmentu Ravnateljstva policije.

Prvi put javni natječaji

To se odnosi na načelnike triju Uprava: za granicu, za policiju u odori i kriminalističku policiju. Usporedno s raspisivanjem ovih natječaja, slijede i oni za načelnike 20 policijskih uprava, a nakon toga i načelnike policijskih postaja. Rukovodeći kadar u policiji, podsjetimo, po prvi se put bira temeljem javnog natječaja te dobiva mandat od pet godina i to nakon što su u svibnju riješene zavrzlame oko izmjena Zakona o policiji oko kojih je na kraju završnu riječ imala Europska komisija.

Ovim se Zakonom, inače, jasno definira sustav napredovanja u policiji, što do sada nije bio slučaj. Uoči raspisivanja natječaja, ministar policije Ranko Ostojić još treba formirati povjerenstvo sačinjeno od policijskih službenika i predstavnika sindikata koje je uključeno u postupak zapošljavanja čelnih ljudi u policiji. Iako se u javnosti krenulo već špekulirati da Ostojić raspisivanjem natječaja zapravo kreće u “sječu” kadrova koji su ostali u MUP-u iza njegova prethodnika Tomislava Karamarka, on tvrdi da tome nije tako već da započinje s provođenjem procedure koja je ostala nedovršena još iz vremena prošle vlade.

Policija je, podsjetimo, zbog nakane da izmjeni Zakon o policiji, koji je na snagu stupio za Karamarkova mandata, bila bez glavnog ravnatelja policije čak šest mjeseci, a prije njegova imenovanja bilo je popunjeno tek jedno prazno radno mjesto u Ravnateljstvu jer je Mario Bertina imenovan za čelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) budući da se Robert Bogdanić s tog mjesta lani u studenom vratio u SOA-u.

Vruće ljeto

Uoči spomenutih imenovanja u policiji, nekim su službenicima već poslana i nova rješenja o rasporedu, a nekima koji imaju višu i visoku spremu ponuđena je na potpis izjava da prihvaćaju posao na nižim razinama, a to je povezano s novim sustavom napredovanja. Kako bilo, u MUP-u predstoji prilično vruće ljeto što se tiče dovršetka kadrovske križaljke, a u kuloarima se već spominju i neka imena koja navodno konkuriraju za rukovodeća mjesta. Imenovanja novih policijskih šefova najnapetije očekuju oni koji na svojim leđima i nose najveći teret policijskih poslova – operativci na terenu. U neformalnim razgovorima može se tako čuti da je situacija među njihovim redovima pomalo kaotična jer se oteže oko novih imenovanja, da još nema jasne vizije što im treba biti prioritet u radu te da im zbog svega toga pada i motivacija za rad.

Komentara 119

IT
i_tata_bi_sine
23:08 27.07.2012.

I treba.Ajde da i ovi naprave nešto smisleno :-)

OB
-obrisani-
08:19 28.07.2012.

...t...!!

OB
-obrisani-
19:20 27.07.2012.

toooooooooooooooooooooooooo demontaža adezenjarske mafijaške hobotnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije