Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski stav

Ostojić: Migrante će se samo dodatno pitati gdje kane tražiti azil

ranko ostojić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21.01.2016.
u 18:46

Otvorene su nove rute preko Albanije i Crne Gore prema Hrvatskoj, kao i rute preko Rumunjske za Mađarsku kazao je Ranko Ostojić

– Dok Njemačka ne zatvori granicu, naša politika prema migrantima neće se mijenjati, osim što će se uz do sada tražene podatke o imenu i prezimenu te nacionalnosti migrante dodatno pitati gdje planiraju tražiti azil, u Njemačkoj ili Austriji. To je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama jer takvo pitanje uopće ne bi smjelo biti postavljeno, no i mi ćemo morati tako postupiti – kazao je tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objasnivši kako će se Hrvatska postaviti prema migrantima nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim i pravila prijelaza granice za migrante. Ako migranti odbiju odgovoriti na pitanje gdje kane zatražiti azil, neće moći nastaviti put, već će im u tom slučaju biti ponuđeno da azil zatraže u Hrvatskoj.

No, odbiju li i tu mogućnost, bit će vraćeni natrag. Ostojić je kazao da je od početka migrantske krize 16. rujna pa do jučer kroz Hrvatsku prošlo 606.999 migranata, a samo ih je 20-ak zatražilo azil u našoj zemlji.

– Još 22. rujna rekao sam da sve ovisi o Njemačkoj i da Hrvatska neće dozvoliti da postane hotspot, da smo mi tranzitna zemlja i da pitanje krize mora biti riješeno na vanjskoj granici EU, između Grčke i Turske.

No neki kao da otkrivaju toplu vodu pa Karamarko i Kovač ponavljaju moje riječi – kazao je Ostojić dodavši da je Makedonija zatvorila granicu prema Grčkoj, a da su takvi jednostrani potezi doveli do otvaranja novih ruta preko Albanije i Crne Gore prema Hrvatskoj, kao i rute prema Rumunjskoj pa je Mađarska već najavila gradnju novog zida prema Rumunjskoj.

Onima u nas koji govore o postavljanju žice poručio je da ne zaborave kako Hrvatska, uz granicu sa Srbijom, ima i više od tisuću kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom.

Objasnio je da se dokument po kojem dalje ne smije proći onaj tko nema osobne dokumente nije potpisalo jer bi to značilo da bi od 606 tisuća migranata koji su ušli u Hrvatsku samo njih 89 tisuća moglo otići dalje, a svi bi ostali morali ostati u Hrvatskoj.•     

>> Poštujem Orepića iako ga ne poznajem, bili smo suborci '91

Ključne riječi

Komentara 7

BU
Bulaba
19:37 21.01.2016.

E, to je posao. Primaš plaću kao hrvatskih ministar unutarnjih poslova, a u stvari u fušu radiš kao nadzornik grčkih trajekata, opservator rumunjskih cesta, kontrolor slovenskih vanjskih poslova, turski meteorolog, njemački stručnjak za imigrantsku politiku, radiš apsolutno sve i u sve turaš svoju nesposobnu nosinu osim u ono što bi trebao biti tvoj posao prema zakonu. Joj, što ja nemam takav posao, pa da ne radim ništa, nisam odgovoran za ništa, ne poštujem nikakve zakone, sjedim pod šljivom i pijem rakiju i za sve imam opravdanje.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:16 21.01.2016.

Ma tko tebe vise ista pita. Kaj ti jos imas pricati o tome kaj bu?

KA
kajbum
21:13 21.01.2016.

Jeli tako postupas I sa lopovima. De majketi reci jesili krao ili mislio krast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije