Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna rasprava

Ostojić: Liste čekanja su duže zato što nema novaca

odbor (1)
Foto: Vanja Moskaljov/VLM
1/7
03.10.2013.
u 14:44

Mi smo priznali cijeli dug, zašto ste plaćali analizu Francuzima, upitao je bivši ministar Darko Milinović

Rasprava o stanju u zdravstvu, koja je održana na Odboru za zdravstvo, pretvorila se većim dijelom u obračun bivšeg i sadašnjeg ministra Darka Milinovića i Rajka Ostojića. Već na samom početku Milinović je rekao da je stanje u zdravstvu katastrofalno te da je situacija izvanredna.

- Hvala na komplimentu da je situacija izvanredna. Ne slažem se u potpunosti, ona je dobra ali može biti i bolja - našalio se uvodno Ostojić, a zatim je krenuo navoditi kakvo mu je stanje ostavio ministar i zbog čega situacija nije idealna. Pa je tako, naglasivši da govori bez politiziranja, rekao kako mu je Milinović ostavio dug od 5,7 milijardi kuna te još 677 milijuna nezabilježenih obaveza, kolektivni ugovor koji su sudovi proglasili ništetnim i sklopljenim na nezakoniti način, odluku Ustavnog suda o protuustavnom spajanju bolnica, a tek zahvaljujući DORH-u riješeno je da Klinika za tumore ne stoji prazna.

- Od 6,4 milijarde ukupnog duga ova je Vlada platila više od tri milijarde, a u program sanacije ušao je čak i jedan Dom zdravlja, i to onaj u Gospiću - rekao je Ostojić i dodao da je očekivao da dug tog Doma zdravlja iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna ali da ga je iznenadilo kad je samo jedna veledrogerija poslala opomenu na 6,3 milijuna i više od tri milijuna za kamate.

Među uspjehe je naveo i zajedničku javnu nabavu kojom je u sklopljenim poslovima u iznosu od 1,5 milijardi kuna ušteda iznosila 380 milijuna te stavljanje doktora u vojni helikopter koji prevozi kritične pacijente. Kad je riječ o outsourcingu, odnosno izdvajanju neosnovnih djelatnosti, Ostojić je najavio da će se to provesti paralelno u školstvu, socijali i zdravstvu te da će to smanjiti troškove. Priznao je da su liste čekanja za neke preglede duži nego prije, poput onog za magnetsku rezonancu, jer da nema novaca za kupovinu novih uređaja, ali je dodao i da ne želi "kupovati" glasove na takav način.
- Glasove na izborima dobijate ako kupujete magnetsku rezonancu u bolnici u gradu u kojem živite, za 10.000 stanovnika - rekao je Ostojić aludirajući na bivšeg ministra za čijeg mandata je nabavljen uređaj za gospićku bolnicu.

- Jedino što sam ja zapamtio iz vašeg izlaganja je "bez politizacije", spomenuli ste to 21 put - pecnuo je Milinović svog nasljednika, a zatim je krenuo odgovarati na iznesene optužbe te je prvo rekao da je Dom zdravlja Gospić otkad je u sanaciji povećao dug deset posto, isto kao i sve županijske bolnice otkad imaju sanacijske upravitelje. Također je ministru zamjerio iznošenje podataka o dugovanju koje mu je ostavio jer kaže da ništa nije skrivao.
- U izvješću o poslovanju HZZO-a za 2011. vam piše da su dospjele obveze bile 327 milijuna. Zašto ste plaćali analizu Francuzima? Ukupni dug je bio 4,3 milijarde, plus 1,5 milijardi duga bolnica, što sve ukupno iznosi 5,6 milijardi kuna. Pa što smo mi to skrivali? - upitao je Milinović Ostojića.
Naveo je da je 100.000 pacijenata više na listama čekanja, da se dvije godine čeka na fizioterapiju, a da djeca od pet godina čekaju pet godina na aparatiće a trebali bi ih dobijati za šest mjeseci.

- Zašto nakon sanacija dugovi rastu? - upitao je Milinović i dodao da je Ostojić u startu uspio smanjiti rok plaćanja na 60 dana ali da on danas iznosi 100 dana.
Dobar dio svog izlaganja Milinović je posvetio kolektivnom ugovoru kojeg je potpisao prije odlaska s dužnosti, a koji je srušen pravomoćnom presudom. Naglasio je da je osnovni razlog zašto je ugovor srušen taj što se ministarstvo nije žalilo na prvostupanjsku odluku i zato što sudu nisu predani dokumenti koji dokazuju kako su se odvijali pregovori između Vlade i sindikata. Milinović je naglasio da je dospjeli dug HZZO-a u 2012. s 320 milijuna povećan na 1,4 milijarde, da su bolnice u istom razdoblju napravile 1,5 milijardi kuna dodatnog duga te da je u prvih šest mjeseci ove godine HZZO napravio 610 milijuna dodatnog duga što znači da je ukupni dug koji je napravio novi ministar veći od tri milijarde.
- Ova je Vlada sa 3,3 milijarde kuna sanirala zdravstvo. Jel' sad jasno koji su dugovi sanirani - pitao je Milinović aludirajući da su vladajući sanirali svoj dug a ne dug koji je ostavila HDZ-ova Vlada.

HDZ-ov Dujomir Marasović, bivši ravnatelj splitske bolnice, rekao je da su u toj bolnici razmišljali o outsourcingu neosnovnih djelatnosti ali da su došli do zaključka da je postojeći način od jedne četvrtine do jedne trećine jeftiniji, unatoč neradu i neredu koji vlada u tim djelatnostima. Kad je u pitanju štrajk liječnika, Marasović je oštro odbacio pravo sindikalistice Spomenke Avberšek da umjesto liječnika potpisuje ugovore s ministarstvom, a okupljene na sjednici odbora nasmijao je i povijesnom usporedbom.
- Ona igra ulogu Sejde Bajramovića, redikula s Kosova kojeg su Srbi uzeli da im bude glas u predsjedništvu Jugoslavije - rekao je Marasović.
Nakon što je HDSSB-ov Boro Grubišić upozorio na problem liječnika koji odlaze iz Hrvatske, a kao primjer je naveo i svog sina liječnika koji želi otići u Englesku, predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo iznio je podatak da je potpisao 100 zahtjeva za odlazak iz Hrvatske a da postoji 40 zahtjeva liječnika iz inozemstva koji žele doći raditi u Hrvatsku.

Ostojić je priznao da je dug HZZO-a povećan za 610 milijuna kuna u prvih šest mjeseci, a potvrdio je i da su liste čekanja duže ali je i objasnio zašto.
- Liste čekanja su duže zato što više ne pratimo 19 postupaka nego 250, i zato je 100.000 ljudi više na listama čekanja - rekao je Ostojić koji je na pitanje laburistice Nansi Tireli, a i na optužbe bivšeg ministra, odgovorio da su dugovi županijskih bolnica od kada su ih preuzeli sanacijski upravitelji smanjeni za oko deset posto.

>>Na pretrage čeka se mjesecima, a u rujnu će biti još gore!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije