Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostojić: Kolonoskopski pregled spašava život

Javnozdravstvene akcije će utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi i to je poanta, rekao je ministar zdravlja
26. svibnja 2012. u 13:43 1 komentara 11 prikaza
rajko ostojic (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell

Svaki kolonoskopski pregled napravljen na vrijeme, kod muškaraca iznad 50 i žena iznad 55 godina, spašava život. Meni je kolonoskopski pregled napravljen prije četiri godine i imam petogodišnje jamstvo da mi se neće dogoditi ništa. Preventivnim kolonoskopskim pregledom pacijentu možemo dati jamstvo određeni vremenski period da mu se neće razviti tumor, kazao je danas u Varaždinu ministar zdravlja Rajko Ostojić tijekom javnozdravstvene akcije Ruka nade za plavu vrpcu.

Cilj je akcije je potaknuti građane na vođenje brige o svome zdravlju te otkrivanje bolesti raka debelog crijeva u početnoj fazi.

- Javnozdravstvene akcije vrlo su važne. Danas će primjerice, 70 naših građana dobiti dijagnozu raka i 36 će umrijeti od raka. Javnozdravstvene akcije će utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi i to je poanta - rekao je Ostojić.

Pohvalio je i varaždinsku Opću bolnicu, kojoj je i nedavno dodijelio nagradu zbog najbolje organiziranog eksplantacijskog programa.

- Po eksplantacijskom i transplantacijskom programu prvi smo u Europi. To je dokaz da naši građani imaju veliko srce, jer je pitanje darivanja organa pitanje humanosti i altruizma - rekao je Ostojić.

Potvrdio je i da se ide u dogradnju Kirurgije varaždinske bolnice, no kada, na to nije odgovorio te i dalje smatra da bi varaždinska bolnica trebala dobiti uređaj za magnetnu rezonancu.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Mirabela:

    U Varaždinu kada je ušao u maketu debelog crijeva izgledalo je kao da je na mjestu koje mu najbolje odogovara !