Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija za hgss

Ostavio je oproštajno pismo, no našli smo ga na Kamešnici živog

'hgss_nnn_unu_040713'
gss.hr
Autor
Sonja Hoffman
05.07.2013.
u 17:00

HGSS-ovci otkrili da je netko na stijeni u Paklenici sa sidrišta ukrao pločice koje služe za spašavanje unesrećenih pa će postaviti nove

HGSS-ovi spasioci prošlog su vikenda u nekoliko navrata spašavali izletnike s ozljedama glave ili ekstremiteta, a uspješno je okončana i dvodnevna potraga za nestalim muškarcem na području Gornjeg Gljeva (Kamešnica).

Pronašli ozlijeđenog

– Po dojavi u nedjelju je na teren izašlo tridesetak pripadnika HGSS-ove Stanice Split, uključujući i pripadnike HGSS-ovih obavještajnih točaka Kaštela, Sinj, Solin, Dugopolje – rekao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Spasioci su tragali za 41-godišnjakom koji je ostavio oproštajno pismo i čiji je automobil pronađen na padinama Kamešnice, pa su dobra procjena i brzina pokretanja potrage bile presudne.

– Riječ je o izuzetno nepreglednom i teškom terenu koji je detaljno pretraživan puna dva dana sa psima, a u cijelu su se akciju uključili i policija i vatrogasci – otkrio je Prizmić i dodao da je u potrazi bio angažiran i HRZ-ov helikopter.

– Nakon dva dana, u zoru, muškarac se sam javio mobitelom i zatražio pomoć zbog teže ozljede pa je uz velike napore spasilaca lociran na nepreglednom i teško pristupačnom području na samim padinama Kamešnice – rekao je Prizmić i objasnio da je unesrećenom ozljeda noge sanirana na mjestu nesreće, a nakon što su stigli do prve ceste predan je ekipi Hitne pomoći.

Pripadnici HGSS-a sljedeće subote pripremaju i opsežnu akciju potrage za tijelom 30-godišnjeg mladića koji je još u veljači okončao svoj život bacivši se u rijeku Savu.

Pretražit će se sto kilometara toka rijeke od Zagreba do Siska.

– Kada se zbog teške depresije odlučio na skok, rijeka je bila nabujala, a za tijelom je tragala policija – objasnio je voditelj subotnje potrage Robert Jagodić. Nažalost, akcija traganja za mladićevim tijelom ni nakon deset dana nije urodila plodom.

– Tada se obitelj obratila HGSS-u, a mi smo odmah krenuli pretraživati područje avionima – prisjetio je Jagodić.

U to su vrijeme uvjeti na terenu bili loši, rijeka nabujala, pa nije dolazila u obzir potraga na obalama.

– Nadali smo se da ćemo tijelo ugledati negdje uz rub obala, a bezuspješno je pretraženo područje od Zagreba do Ivanje Reke – objašnjava Jagodić.

Od potrage se odustalo jer je Sava nabujala još više, a pripadnici HGSS-a morali su pomagati i u područjima ugroženim poplavama što je prouzročio nabujali Dunav.

Ipak, obitelj nestalog mladića nije odustala od molbi za potragom do danas.

– Ne mogu krenuti dalje iako znaju da je mladić mrtav pa smo im odlučili pomoći – istaknuo je Jagodić.

Sada je, kaže, idealno vrijeme jer se Sava povukla pa je moguće pretraživati obale kako bi se pronašli ostaci tijela, a i manje je posla jer su djelatnici rjeđe angažirani, posebno kada su poplave u pitanju.

– U potragu ćemo krenuti u subotu iz sela Orle koje je smješteno nedaleko od Velike Gorice – istaknuo je.

Oko 20-ak spasilaca pretraživat će obalu brodovima i pješice, a svaki će tim do završetka potrage pretražiti dionicu od 20-ak kilometara.

Osim što su spašavali živote, spasioci HGSS-a prošlog su se tjedna neugodno iznenadili dok su se uspinjali po stijeni Anića kuk u Paklenici.

Naime, dok su se penjali u smjeru Jenjavi, na sjevernoj stijeni Anića kuka primijećeno ja da su sa sidrišta za spašavanje na vrhovima prve, druge i treće dužine ukradene po dvije pločice (od najviše pet) koje im pomažu u spašavanju unesrećenih.

Krađa pločica

– Mogućnost da su pločice same otpale zbog jakog vjetra ne postoji jer su matice uredno vraćene na sidrišni vijak nakon odstranjivanja pločica. Ista situacija primijećena je dok su se penjali u smjeru Klina (6c), gdje su također skinute po dvije pločice sa sidrišta za spašavanje – objasnili su iz HGSS-a.

Krađom materijala sa sidrišta pojedinci ugrožavaju ljudske živote jer su spomenute pločice postavljene da bi se što više skratilo vrijeme spašavanja unesrećenih alpinista.

– Ovakvo neodgovorno ponašanje ugrožava sigurnost penjača i otežava spašavanje HGSS-u.

Nacionalni park Paklenica i HGSS brzo će reagirati te ponovno postaviti ukradene pločice.

– Nadamo se da ovo nije poziv počiniteljima da se opet upuste u istu radnju – poručili su spasioci.  

>> \'Neodgovorni pojedinci dovode u opasnost ljudske živote\' 

>> Sa otočića Sv. Marko spašen poljski turist

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije