Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ostao sam bez svega zbog Općine, a sad me još i tjeraju van'

Strojevi u pekarni prije poplave vrijedili su 564.355 kuna, a danas ne vrijede ništa, kaže M. Benić
08. listopada 2012. u 13:41 0 komentara 14 prikaza
Matija Benić (1)
Foto: Anton Ficko/VLM

Hoće li i njemu napokon sreća prestati okretati leđa, pita se pekar Matija Benić iz Grižana u Vinodolskoj općini. Osim rođenja kćeri prije 10 mjeseci, tom su 35-godišnjaku  događaji posljednje gotovo dvije godine život pretvorili u pakao. Ima, naime pekarnu, ali u njoj nitko, pa ni on ne može ispeći ni kilogram kruha.

- Moje muke počele su kada sam nakon iznenadne smrti oca pokušao preuzeti posao. U njegovu poduzeću bio sam samo prokurist, dakle namještenik s pravom potpisivanja i zastupanja, a da bih nastavio s djelatnošću pekarne morao sam dočekati kraj ostavinske rasprave. A to je trajalo i trajalo, priča M. Benić i objašnjava kako je za trajanja tog postupka morao prestati peći kruh i druge pekarske proizvode, u prosjeku oko 2.000 komada dnevno, te je tako izgubio i sve kupce s kojima je njegov pokojni otac sklopio ugovore.

I kao da to nije bilo dovoljno, s krajem ostavinske rasprave i otvaranjem vrata za preuzimanje posla, početkom veljače ove godine veliko nevrijeme koje je zahvatilo Vinodolsku općinu potpuno je uništilo poslovni prostor pekarne i strojeve u njoj.

- Pekarna i dućan na ukupno 200 četvornih metara nalaze se u prizemlju Doma kulture u Driveniku. S vlasnikom, a to je Vinodolska općina moj je otac sklopio ugovor o zakupu na 5 godina 20. listopada 2008. godine. Budući da je vodovodna cijev pukla na katu, voda je otjecala u prizemlje i sve uništila. Propalo mi je 3.150 kilograma brašna, a na svim je strojevima uništena elektronika. Iako su u popisu dugotrajne imovine strojevi procijenjeni na 564.355 kuna, Vinodolskoj sam općini već 18. veljače uputio zahtjev za naknadu 200.450 kuna štete, ali do danas nisam dobio nikakav odgovor, osim što me mjesecima iz Mjesnog odbora usmeno stalno pozivaju da ispraznim prostor, kaže ogorčeno M. Benić.

Načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić kaže pak kako nema zakonskih mogućnosti za rješavanje Benićeva zahtjeva za naknadu štete, jer je općina osigurala objekt, ali ne i strojeve pekarne u njemu.

- Dom kulture je u to vrijeme koristila Udruga za narodne običaje, ali bez obzira na to, od dojave o poplavi do intervencije Vodovoda nije prošlo više od pola sata i u tom vremenu nije moglo doći do tolike štete. Zato se Općina ne osjeća odgvornom za štetu nastalu na opremi pekarne i dućana i jedino što će učiniti o svom trošku jest ličenje. A prisiljeni smo raskinuti i ugovor o zakupu jer se ne koristi dulje od 30 dana, kako mještani Drivenika, njih oko 300 više ne bi bili zakinuti za trgovinu. Uvažavali smo situaciju u kojoj su se našli Benići i imali smo razumijevanja za njih, ali nakon toliko vremena i potreba lokalnog stanovništva o kojima moramo viditi računa, na žalost drugog rješenja nemamo, kaže I. Crnić.       

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.