Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtva internetske prijevare

Ostao bez nekoliko desetaka tisuća eura jer je povjerovao da mu netko želi darovati novac

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
04.10.2021.
u 10:31

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Policiji se javio 55-godišnjak iz Međimurja koji tvrdi da je žrtva internetske prijevare. Ostao je bez nekoliko desetaka tisuća eura!  

Tijekom prošlog mjeseca preko elektroničke pošte stupio je u kontakt s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetka tisuća eura. Kako do današnjeg dana nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju ovakvim internetskim prijevarama te da olako ne povjeruju izmišljenom darovanju novaca ili obećanom nasljedstvu i potom se upuštaju u sumnjive novčane transakcije jer vrlo lako mogu postati žrtve ovakvih i sličnih prijevara – kažu u PU međimurskoj koja je dala i nekoliko savjeta.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:

  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla
  • poruke u kojima se nudi laka zarada
  • molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći
  • traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila
  • nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim pogreškama
  • poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.
 

Komentara 4

MO
modovisisajteMaraschino
12:40 04.10.2021.

to nije prevara već školovanje. valjda je sad pametniji

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:43 04.10.2021.

Uplatite mi 25.000kn i ja cu vam poslati 3 milijuna! 🤭 Pa ako ima 3 miliuna zašto bi mu slali 25 tisuca pobogu ljudi, zar smo tako mutavi?!?

LI
liliZG
17:25 04.10.2021.

To je čista pohlepa,... nema zarade bez neke vrste rada.... znači čovjek koji ima nekoliko desetaka tisuća eura želio još više bez rada i ostao bez love,................................. ne nisam žalosna bez toga... bolje bi ih utrošio da je uplatio nekom djetetu za školovanje, ili za liječenje ili tako nešto... ali pohlepa prije svega......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije