Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKA KOMORA

'Odustanite od obveze liječnika da MUP-u prijavljuju pacijente ili idemo na Ustavni sud!'

Sibenik: Od danas su na snazi nove e-propusnice za kretanje građana tijekom koronavirusa
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.10.2021.
u 13:43

Liječnička komora traži brisanje iz zakona obveze liječnika da prijave promjenu zdravstvenog stanja vozača

Ostane li u konačnoj verziji Zakonu o sigurnosti prometa na cestama obveza liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja te njihova prekršajna odgovornost, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu.

Kako su priopćili iz Komore, u utorak su se sastali Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK-a, Ines Balint, predsjednica Povjerenstva HLK-a za primarnu zdravstvenu zaštitu i Ljiljana Ćenan, zamjenica predsjednice navedenog Povjerenstva, s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova na temu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Liječnice Krolo, Balint i Ćenan iznijele su prijedlog HLK-a kojim se traži da se iz prijedloga ovog zakona u cijelosti ukloni obveza liječnika da prijavljuju MUP-u promjene zdravstvenog stanja vozača. U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače.

Odnos liječnik – pacijent temelji se na povjerljivosti koja bi se značajno narušila predloženim izmjenama i dopunama zakona, a slična praksa ne postoji u većini država EU, kažu u Komori.  Na sastanku je također istaknuto da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.

Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu, poručuju.

 

>> Pogledajte i ovaj video: U Njemačkoj će vas u prometu kazniti ako vozite sporo, a u Rusiji ako niste oprali auto!

Komentara 32

TR
Tripoli
14:08 27.10.2021.

Ovi mupopvci sami sebe omalovažavaju..

DU
Deleted user
14:21 27.10.2021.

Ustvari to gura jedan lik koji je kakti dekan nekakvog tkz saobracajnog fakulteta u Travniku. Cudo jedno od covjeka. Moze biti sef u Haku ,dekan u Travniku a svojedobno su najstucnijem kadru u autoskolama zabranili prilaz autu jer eto suu prenapregnuti s poslom. Voditeljima i predavacima. A o tome kak se u Travniku polaze vec kruze price...

TR
Tripoli
15:48 27.10.2021.

Dal to znaci da nisi sposoban i upravljati određenim postrojenjen i automatski ideš i na bolovanje ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije