Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao projekt

Ostali bez milijun i pol eura, jer zgrada stara 300 godina ne postoji

'08.08.2011.,Karlovac- Preslika plana kako bi Veleuciliste trebalo izgledati. Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric'
10.08.2011.
u 09:07

Objekt na Strossmayerovu trgu nije ucrtan u zemljišne knjige, iako je utemeljen još u 17. i dovršen početkom 18. stoljeća

Iako su se na Veleučilištu pomirili s odlukom i već traže nove izvore financiranje, mnogi još ne mogu vjerovati kako je i zbog kojih razloga ta visokoobrazovna ustanova ostala bez milijun i pol eura iz europskih fondova za ostvarenje jedinstvene ideje pod nazivom Atrij znanja.

 Uvjeravanja nisu prošla

 Projekt kojim bi se dvorište prostora na Strossmayerovu trgu 9 pretvorilo u atrij, a u potkrovlju uredila multimedijalna knjižnica, najstručnija u ovom dijelu Hrvatske, nije prošao kod europske komisije zbog proceduralne pogreške. Točnije, objekt, koji je utemeljen još u 17. i dovršen početkom 18. stoljeća nikada nije bio ucrtan, a Urbanistički plan Karlovca do dana prijavljivanja projekta nije bio na snazi. Unatoč uvjeravanjima grada Karlovca i Ministarstva kulture da zgrada, nekad u rukama JNA, a potom MORH-a, već 300 godina, da je u vlasništvu Veleučilišta od 2005. godine koje je uložilo milijune kuna za uređenje i opremanje, te da se na toj adresi školuje oko 2300 studenata, nije bilo moguće ishoditi dokumentaciju.

 – Ispalo je da je to prazna ledina i da želimo nešto raditi na trećem katu, a nemamo ni prizemlje. Imali smo usmene preporuke i sve moguće papire koji potvrđuju da smo tu, ali nismo uspjeli na natječaju EU. Međutim, to nas nije obeshrabrilo. Atrij znanja osobno me jako veseli. I dalje ćemo gurati taj, kao i sve ostale projekte na kojima radimo – poručio je dekan Veleučilišta Branko Wasserbauer.

 Uredili bi i 11 kabineta

 Savjetnica dekana za projekte Nina Popović napominje da je projektom predviđeno uređenje jedanaest nastavnih kabineta, studijski dio knjižnice i prostor za pohranu knjige površine 230 četvornih metara. Veliki natkriveni atrij imao bi 260 kvadrata i predstavljao novi polivalentni prostor studentskog okupljanja.

 – Uređenje Veleučilišta, potkrovlja i atrija odgovor je na sve veći broj studenata, rastuće potrebe ustanove za prostorom i želju za povećanjem studentskog standarda. Osim toga, namećemo se i kao kvalitetna metoda revitalizacije karlovačke stare Zvijezde – rekla je Nina Popović.

Komentara 2

MI
mikiamex
09:29 10.08.2011.

Topično za nas balkance. Još jedan u nizu apsurda.

DU
Deleted user
12:37 10.08.2011.

evo, fino piše da su milijuni učloženi 2005.-e, a zgrada uopće nije legalizirana.đ ako to nije posao za policiju i odvjetništvo, ne znam što je. vjerojatno su izbjegavali papire kako bi lakše mračili novce, pa im je to bilo tamann dobro došlo. a odgovorne osobe sigurno imaju ime i prezime. bravo za eu! stisnuti balkansku lupeštinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije