Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcije

Ostaju li osuđeni časnici i bez generalske mirovine?

'09.07.2010., Hotel Palace, Dubrovnik - Croatian Summit 2010. Skup premijera i ministara Europske unije. Predsjednik republike Hrvatske Ivo Josipovic i premijerka Jadranka Kosor. Photo: Grgo Jelavic/P
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
25.08.2010.
u 20:20

Josipović kaže da on ne odlučuje o mirovinama, a u vojnim krugovima navode da su one strogo vezane uz čin.

Predsjednik Ivo Josipović napokon je razriješio dvojbu može li general ili neki drugi visoki časnik osuđen za teško kazneno djelo, a takvih u Hrvatskoj ima više, ostati časnik Hrvatske vojske. Pokrenuo je, naime, proceduru kojom će bez generalskih činova ostati dosad pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, Mirko Norac, Vladimir Zagorec i Tihomir Blaškić.

– Smatram da za oduzimanje činova postoji pravno uporište, a ujedno mislim da je to moralno jer je riječ o presudama za teška kaznena djela i za ratne zločine. Onaj tko dodjeljuje odlikovanja i činove ima ih pravo i oduzeti – objasnio je jučer predsjednik Josipović. Činove i odlikovanja, naime, dodjeljuje vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, dakle predsjednik Republike. Prema Zakonu o oružanim snagama, svatko tko počini kazneno djelo za koje bude osuđen na zatvorsku kaznu dulju od 3 godine ostaje bez čina. Međutim, iz teksta zakona nije bilo sasvim jasno odnosi li se to samo na aktivne vojnike ili i na one koji su u mirovini. Tako je zakon tumačen u vrijeme kad je o tome odlučivao predsjednik Mesić, međutim njegov nasljednik napominje da zakon među vojnim osobama nabraja i pričuvne vojnike. Prije nekoliko godina tako se tumačilo da se umirovljenim generalima čin može oduzeti samo ako ih se – pozove na vojnu vježbu! Unatoč takvu tumačenju zakona, on do danas nije promijenjen kako bi bilo posve jasno može li netko biti osuđen za ratni zločin ili pljačku države i zadržati visok čin.

Kad činovi budu oduzeti, pitanje je mogu li osuđene osobe zadržati generalske mirovine koje se kreću od 7 do 14 tisuća kuna, ovisno o invaliditetu. Josipović kaže kako pitanje mirovina nije pitanje o kojem odlučuje predsjednik, a u vojnim krugovima navode da su mirovine strogo vezane uz čin te da će osuđenici ostati i bez njih. Predsjednikovu odluku jučer su hvalili i analitičar Žarko Puhovski, ali i desno orijentirani bivši odvjetnik Mirka Norca Željko Olujić, koji kaže da Josipović postupa dosljedno i hrabro. Puhovski ističe kako se odlikovanja ne bi smjela oduzimati jer su dodijeljena za neki čin koji nije nestao kad netko počini zločin, međutim, dodaje, u nas su kriteriji za dodjelu odlikovanja bili isuviše nejasni. Napominje da je zakon možda namjerno nejasan.

Komentara 126

IS
istima
21:46 25.08.2010.

Hm..... sad se pitam dal\' čovjek prima mirovinu zbog onoga što je sad ili zbog onoga što je bio dok je aktivno radio..... i onoga što je radio. Bravo Josipoviću! Oduzmi ordenje,činove i mirovine svimm rušiteljima jugoslavije i podijeli ih generalima Rašeti, Mamuli, Ađžiću.....Kadijeviću...... Ne zaboravi ni Mladića....

MI
misho32
21:48 25.08.2010.

čovjek koji nije aktivno sudjelovao u domovinskom ratu, jer je navijao za suprotnu stranu, uzima si sada pravo da oduzima odlikovanja i činove našim herojima, koji su ta odlikovanja i činove zaslužili u domovinskom ratu . To je daljnja degradacijaja domovinskog rata koja se provodi od 2000-te.

MU
muthafka
12:34 26.08.2010.

revolucija guta svoje sinove!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije