Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preživio raketiranje

'Ostaci tijela branitelja, plamen i dim sukljali su iz pogođenih automobila'

komemoracija
Foto: Željko Gašparović
1/3
04.10.2014.
u 16:33

Novljani nikada neće zaboraviti ovaj tragičan dan i na početke agresije napada na Novsku

U šoku i nevjerici nijemo smo gledali u prizor koji se ne može opisati, ostaci tijela branitelja, plamen i dim sukljali su iz pogođenih automobila. Streljivo u zapaljenim automobilima eksplodiralo je u određenim intervalima, kao da netko puca. Iz jedne od garaža čulo se zapomaganje, tako je sliku nakon zračnog napada na središte Novske opisao jedan od hrvatskih branitelja koji je preživio raketiranje.

Zrakoplovi JNA, po prestanku zračne opasnosti, kada su branitelji i građani izašli iz skloništa, iznenada su doletjela i svoj su smrtonosni teret izbacili prema dvorištu Ureda za obranu gdje su se okupili branitelji i dragovoljci, dok je drugi projektile ispalio na prostor ispred zgrade kina i središte grada. Bilo je to 4. listopada 1991. godine, točno u podne a od ispaljenih raketa poginulo je 10 , a teško su ranjena 23 branitelja i građanina. Kod spomen ploče u znak sjećanja na stradale pripadnike 62. samostalnog bataljuna ZNG Novska, Zvonimira Crnojevića, Vladimira Idžojtića, Antuna Jakovljevića, Iliju Kaurina, Miroslava Kolara, Miju Perkovića, Dragana Odaka, pripadnika 56. bataljuna Kutina, kao i poginule građane Filipa Kozića i Milku Bokun, položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Foto: Željko Gašparović

Bili smo jači od naših strahova

Novljani nikada neće zaboraviti ovaj tragičan dan i na početke agresije napada na Novsku, istaknuto je na komemorativnom skupu. Mnogi su se nakon tog strašnog događaja uključili u obranu, "potisnuli svoje strahove duboko u sebi i krenuli u istinu, u krv, na put k obrani i oslobođenju“.

Za poginule je služena sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Luke, predvodio ju je Milan Vidaković, župnik, kao i molitvu na upriličenoj komemoraciji kojoj je nazočio veliki broj građana.

Zbor učenika Glazbene škole u Novskoj uveličao je komemoraciju, hrvatskom himnom i pjesmama, „Moja Domovina“ i „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Ključne riječi

Komentara 5

OS
osica
16:55 04.10.2014.

No, je li bio netko iz državnog vrha ili nemaju vremena ?

MN
Mister No 978
17:42 04.10.2014.

Jel moguce da imate i pjesmu "Boze cuvaj".Strasno , imate li ista svoje?Ma vi ste dno dna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije