Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Osporite termin zločinački pothvat! Opasan je za zemlju

'22.09.2009., Zagreb - Cipele i torba koje Djurdja Adlesic nosi na poslu, u Vladi RH.  Photo: Davor Puklavec/24sata'
'Davor Puklavec/24sata'
24.02.2011.
u 12:00

To ne znači nedužnost optuženih u Haagu, no Hrvatska ne smije ignorirati takvu kvalifikaciju, kaže Puhovski

Predsjednica Kluba nezavisnih zastupnika Đurđa Adlešič poslala je pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću sa zahtjevom da se prije donošenja konačne presude Haaškog suda u slučaju šestorice političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata ospori termin zločinački pothvat. U pismu je navela da taj termin smatra opasnim i nadasve netočnim, a i osporavanje termina pomoglo bi i odvjetnicima obrane.

Đ. Adlešič u pismu također traži od ministra da izvijesti o onome što je dosad u vezi s time učinjeno i što se u kratkom razdoblju kani učiniti. Za Večernji list rekla je da je takva netočna kvalifikacija opasna ne samo za haaške optuženike nego i za cijelu zemlju. Tvrdi da Hrvatska nije izrasla na zločinu, a i bitno je pomagala da Bosna i Hercegovina opstane kao cjelovita država. Potvrdila je da se Bošnjaković poslije primitka pisma odmah javio, no nije željela otkrivati detalje razgovora ni sadržaj spisa koji joj je proslijedio.

Očekuju potporu udruga

Uvjerena je da će tu njezinu inicijativu poduprijeti i udruge. Spremnost da podrži njezinu inicijativu izrazio je predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klem, koji tvrdi da ne može prihvatiti teze ni osude da je hrvatska država nastala na zločinačkom pothvatu i da je u tome sudjelovala šestorka iz BiH.

– Čini mi se da Đurđa Adlešič ima pravo kad upozorava na pozadinu problema koji je za Hrvatsku i te kako važan – kazao je prof. dr. Žarko Puhovski. – To ne znači da je politički i vojni vrh bosanskih Hrvata kojima se sudi u Haagu nevin nego da Hrvatska ne bi smjela ignorirati taj problem udruženoga zločinačkog pothvata. To mi se čini potrebnim jer riječ je o novijoj hrvatskoj povijesti i naše se cijelo društvo treba zainteresirati za pozadinu tog suđenja – dodao je Puhovski. – Jednostavno nas se ta kvalifikacija tiče jer riječ je o prvom hrvatskom predsjedniku, hrvatskim vojnicima i, u krajnjem slučaju, o hrvatskim građanima.

Nedopustiva šutnja

Na pitanje hoće li samo stati na ovom pismu ili će se krenuti s inicijativom prema Saboru. Đ. Adlešič rekla je kako neće stati na pismu. Smatra da je nedopustiva medijska i politička šutnja i upozorava da je tužiteljstvo zatražilo 220 godina kazne. Još je strašnije to što inzistira na zločinačkom pothvatu koji je poticao politički i vojni vrh RH. Ne skriva da se o temi konzultirala s pravnim stručnjacima i sveučilišnim profesorima koji su je upozoravali na međunarodne implikacije takve presude.

Iako je kasno da se u prvostupanjskom dijelu presude pomogne šestorici optuženih Hrvata iz BiH, Đ. Adlešič smatra kako Hrvatska i njene institucije moraju odmah učiniti sve što se može da se ospori kvalifikacija zločinačkoga pothvata. Na ovaj potez odlučila se kao nezavisna zastupnica, no želi da i drugi prepoznaju važnost ove inicijative i onoga što bi presuda s ovakvom kvalifikacijom mogla značiti i za budućnost Hrvatske.

Komentara 16

KA
Karla
12:30 24.02.2011.

Uvijek pametna i rodoljubna Đurđa! Zato je i dala ostavku na mjesto u vladi jer zna da su to sve više manje dobro potkoženi licemjeri i lopovi!

LJ
ljp
13:14 24.02.2011.

Hrvatska je morala davno reagirati na tako gnjusne i opsane optizbe,koje HAG ne koristi niti kad je Srbija u pitanju...Hrvatska je morala i krpz UN pritisnuti HAG da ne koristi takav naziv....ali,ali to je prekoplicirano za HR klimavce i gluperde...ist je i danas sa Istrom...a nakon nekoliko godina ce pisati NA ZADNJEM POPISU STANOVNISTVA u Istri je uivilo 20posto Talijana i 5 % posto Hrvata....A danasnji IDS ne lansira ovo zato sto su oni Istrijani nego da se kaze da oni nisu Hrvati....

IS
istima
13:24 24.02.2011.

a kako si se brže toga sjetila........ ??????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije