Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMA izdala preporuku:

'Osobe koje su imale sindrom kapilarnog curenja ne smiju primiti AstraZenecu'

Vial with the AstraZeneca's coronavirus disease (COVID-19) vaccine is pictured in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.06.2021.
u 10:52

PRAC je također zaključio da sindrom kapilarnog curenja treba biti uključen u informacije o lijeku kao nova nuspojava ovog cjepiva, zajedno s upozorenjem kako bi se skrenula pozornost zdravstvenih radnika i pacijenata na ovaj rizik

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) zaključilo je da osobe koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja (engl. capillary leak syndrome) ne smiju biti cijepljene cjepivom Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

PRAC je također zaključio da sindrom kapilarnog curenja treba biti uključen u informacije o lijeku kao nova nuspojava ovog cjepiva, zajedno s upozorenjem kako bi se skrenula pozornost zdravstvenih radnika i pacijenata na ovaj rizik.

Sindrom kapilarnog curenja je vrlo rijetko, ozbiljno stanje koje uzrokuje curenje tekućine iz malih krvnih žila (kapilara) te dovodi do oticanja prvenstveno ruku i nogu, niskog krvnog tlaka, zgušnjavanja krvi i niskih serumskih razina albumina, priopćio je HALMED.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Navrdeda
Navrdeda
13:27 12.06.2021.

CDC će sazvati hitni sastanak o rijetkim srčanim bolestima povezanim sa Kovid vakcinama Američki zdravstveni službenici uskoro će održati hitnu sjednicu na kojoj će razgovarati o neobičnom, ali opasnom srčanom stanju koje se javlja kod primatelja cjepiva protiv koronavirusa, nakonon utvrđivanja većih stopa bolesti od očekivanih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije